Kangasniemen kunta perii sopimussakkoa yritykseltä

Kunta aikoo periä Harvel Oy:ltä sopimussakkoa Säynätlammen tonttien rakentamisvelvoitteen laiminlyönnistä

Kangasniemen kunnanhallitus on päättänyt ryhtyä perimään sopimussakkoa paikalliselta rakennusalan yritykseltä Harvel Oy:ltä.

Yritys osti kunnalta vuonna 2012 Säynätlammen omakotitalonäyttelyalueelta kuusi omakotitalotonttia 34 200 euron kauppahinnalla.

Kauppakirjassa sovittiin sopimussakosta, jonka mukaan ostaja on velvollinen suorittamaan kunnalle kauppahinnan kymmenkertaisesti, mikäli ostaja ei toteuta rakentamisvelvoitetta.

Määräajan umpeuduttua kunta katsoi ostajan laiminlyöneen rakentamisvelvoitteen ja päätti periä 342 000 euron sakkoa.

Harvel on yrityssaneerauksessa.

Keväällä yhtiö tarjosi kuuden tontin muodostamaa kiinteistöä kunnalle ostettavaksi ja vaati rakentamisvelvoitteesta vapauttamista. Vaihtoehtoisesti yritys vaati kymmenen vuoden lisäaikaa rakentamiselle. Vaatimusta Harvel perusteli taloudellisella tilanteellaan ja saneerausohjelmalla.

Kunnanhallitus hylkäsi tarjouksen ostaa tontit takaisin. Kunta myös katsoi, että rakentamisvelvoite olisi ollut täytettävissä.

Nyt tehtyyn sopimussakkoa koskevaan päätökseen voi esittää oikaisuvaatimuksen 14 päivän kuluessa. Yrittäjä Petri Harjula sanoo, että mahdolliset jatkotoimet ovat selviteltävänä.

Harjula toteaa, että yrityksen ja kunnan väliset asiat ovat olleet riitaisia viime vuosina. Harvelilla ja kunnalla on ollut kiista tieurakan toteuttamisasteesta Lapaskankaalla. Harjulan mukaan Harvel muun muassa on kannellut kunnan toiminnasta Itä-Suomen aluehallintovirastolle.