Jäätelönmyyjä Netta Vainio povaa kesän trendeiksi solero-tropicalia ja salmiakkia: "Aika usein arvaan, minkä jäätelön ihminen ottaa"

Vainio tietää, minkälainen tekniikka täytyy olla, jotta välttää jännetupintulehduksen.

Mari Koukkula

Netta Vainio myy asiakkaille herkkuja Mikkelin Kirkkopuiston jäätelökioskissa.
Netta Vainio myy asiakkaille herkkuja Mikkelin Kirkkopuiston jäätelökioskissa.

Jäätelönmyyjä Netta Vainio, mikä on oma suosikkijäätelösi?

— Maidoton toffee. Se on tällä hetkellä meidän ainoa maidoton jäätelömme.

Mitkä maut ovat jäätelönhimoisen kansan kestosuosikkeja ja mitkä alkavan kesän trendituotteita?

— Perinteisiä suosikkijäätelöitä ovat mango-meloni, rommirusina ja kaikki vanhan ajan suklaat. Tämän kesän hittijätskiksi ennustan ainakin solero-tropicalia, jossa on vaniljaa ja eksoottista hedelmäsorbettia. Olen itsekin sitä jo maistanut, ja kyllä se hyvää oli. Kesän toinen uusi suosikkimaku on varmaankin salmiakki.

Kuinka monta eri jäätelövaihtoehtoa löytyy jätskikioskin valikoimasta?

— Taitaa niitä parisenkymmentä olla. Lisäksi on tarjolla erilaisia annoksia, joten vaihtoehtoja kyllä riittää. Aina pitää tietenkin olla valmiina keksimään jotakin uutta.

Kun on kesä ja ollaan jäätelön äärellä, ihmiset ovat yleensä iloisia.

Kertooko jäätelömaku jotain ihmisen persoonallisuudesta ja oppiiko jätskinmyyjä tunnistamaan ihmisestä jo ensinäkemältä, millaista jäätelöä hän haluaa?

— Sanoisin niin, että kun näen jonkun ihmisen, niin aika usein arvaan, minkä jäätelön hän ottaa. Yleisesti ottaen esimerkiksi lapset valitsevat usein sateenkaaren ja vanhemmat ihmiset rommirusinan. Mutta joo, varmaan tässä ihmistuntemuskin hieman kehittyy.

Mikä jäätelönmyyjän työssä on parasta?

— Asiakkaat ja asiakaspalvelu. Kun on kesä ja ollaan jäätelön äärellä, ihmiset ovat yleensä iloisia. Aurinko ja jäätelö ovat jo itsessään niin myönteisiä asioita.

Jos sataa vettä ja on kylmä, kuinka jäätelönmyyjä saa aikansa kulumaan?

— Kaatosateella kioskimme on yleensä kiinni. Mutta jos olemme kylmyydestä ja sateesta huolimatta avoinna, niin silloin siivoilemme altaita ja muutenkin pidämme kioskia kunnossa. Teemme sellaisia hommia, joita ei kiireisimpinä aikoina välttämättä ehdi.

Väittävät, että jätskipalloja vohveleihin lusikoivan jäätelönmyyjän ammattitauti on ranteen jännetuppitulehdus. Pitääkö väite paikkansa?

— Moni asiakas on minulta kysynyt, että onko ranteesi joka päivä kipeä. Mutta ei minulla ole koskaan ollut. Jäätelön kauhomisessa tärkeintä on tekniikka: jos se on kunnossa, ei ranne kipeydy. Liike pitää tehdä suoralla kädellä, ja ranteen on pysyttävä niin tiukkana, ettei se pääse notkumaan.

Juttu on ilmestynyt Keskiviikko-liitteessä keskiviikkona 23.5.2018 Tekijä-sarjassa.