Lakkovahdit Marko Kaipainen, Harri Orava ja Jere Helmola vartioivat Olavi Räsäsen ja Parla Floorin parkkipaikalla Mikkelissä varhain torstaiaamulla: "Irtisanomissuojan heikennys ei ole ainoa syy, miksi olemme lakossa — Se on viimeinen pisara"

Mikkelin Peitsarin tehdasalueen ulkopuolella Teollisuusliittoon kuuluvat lakkovahdit kertovat, että kaikkiaan tehtaiden 90 työntekijästä kolme rikkuria tuli aamulla työpaikalle tekemään töitä. He kritisoivat eritoten pääministeri Juha Sipilää (kesk.).

Tiina Saari

Harri Orava (vasemmalla), Marko Kaipainen ja Jere Helmola olivat vartioimassa lakkoa kello seitsemän aikoihin torstaina aamulla.
Harri Orava (vasemmalla), Marko Kaipainen ja Jere Helmola olivat vartioimassa lakkoa kello seitsemän aikoihin torstaina aamulla.

Olavi Räsänen Oy:n ja Parla Floor Oy:n pääluottamusmies Marko Kaipainen ja varapääluottamusmies Harri Orava sekä Parla Floorin osaston luottamusmies Jere Helmola seisoivat varhain torstaiaamulla lakkovahteina tehtaiden parkkipaikan ovella. Tehtaiden parketti- ja kuormalavatuotannot ovat pysähdyksissä torstain, perjantain ja lauantain.

Teollisuusliiton työtaistelutoimilla puolustetaan työntekijöiden irtisanomissuojaa. Maan hallitus on ajanut irtisanomislakia, joka heikentäisi yksittäisen työntekijän henkilökohtaista irtisanomissuojaa alle 20 hengen yrityksissä. Teollisuusliiton kolmen päivän lakkoon osallistuu vajaa 20 työpaikkaa Kaakkois-Suomen alueella.

— Irtisanomissuojan heikennys ei ole ainoa syy, miksi olemme lakossa. Se on viimeinen pisara. Jossain vaiheessa lasi läikkyy yli — ja se hetki tuli nyt. Lakko on tarpeen yhdessä rintamassa, lakkovahdit sanovat Mikkelin Peitsarin tehdasalueen parkkipaikalla.

— Meillä menisi koko aamupäivä, jos rupeaisin luettelemaan, mitä kaikkia heikennyksiä on tullut. Ne ovat kohdistuneet palkansaajiin. Muun muassa työttömyysturvaa on heikennetty ja vakuutusmaksuja on siirretty työnantajalta työntekijälle, Kaipainen sanoo.

Lakkovahdit kertovat, että kaikkiaan tehtaiden 90 työntekijästä kolme rikkuria tuli aamulla työpaikalle tekemään töitä. Orava ja Helmola kertovat, että kyseiset rikkurit eivät kuulu Teollisuusliittoon.

— He menivät tehtaiden lähettämöihin, jotka ovat nyt lakon aikana toiminnassa mahdollisuuksien rajoissa. Olemme yrittäneet käännyttää näitä henkilöitä liittoon vuosikymmeniä.

 "Pattitilanne ei ole kellekään eduksi pidemmän päälle"

Lakkovahdit syyttävät lakosta nykyistä porvarihallitusta, jota heidän mielestään elinkeinoelämän vaikuttajat lobbaavat liikaa.

— Taustavaikuttajina ovat elinkeinoelämän isot nimet, jotka vaikuttavat poliittisiin ratkaisuihin.

Kaipaisella, Oravalla ja Helmola eivät aio seisoa tehtaiden ovella kuin torstaina. Heillä on jo tiedossaan nimet, jotka myös perjantaina rikkovat lakkoa. Lauantaina taas tehdastuotanto ei ole lakkovahtien mukaan käynnissä muutoinkaan.

Millaisia muutoksia kolmikko toivoisi nyt tapahtuvan?

— Kun hallitus vaihtuisi, sillä pääsisi helpoiten alkuun, Orava ja Helmola sanovat.

Lakkovahdit kritisoivat eritoten pääministeri Juha Sipilää (kesk.).

— Kilpailukykysopimuksen, kikyn, piti olla viimeinen sovittu heikennys. Sen jälkeen ei enää pitänyt tulla heikennyksiä lisää meille työntekijöille, mutta on kuitenkin vain tullut. Kierre pitäisi saada loppumaan, Kaipainen toteaa.

— Kaikkien etu olisi, että pääsisimme jonkinlaiseen sopuun. Sipilä on kuitenkin torpannut kaikki esitykset, joita on viime aikoina annettu. Hänen syynsä ovat olleet vähän hataria. Lähinnä huvittaa hallituksen touhu.

Kaipainen näkee, että tällä hetkellä käydään valtataistelua, jossa kumpikaan kiistan osapuoli ei halua antaa periksi.

— Pattitilanne ei ole kellekään eduksi pidemmän päälle.

Etelä-Savossa lakkoilee yli 1500 työntekijää

Etelä-Savossa lakkoilee tällä hetkellä yli 1500 työntekijää kymmenessä osakeyhtiössä. Valtakunnallisesti kaikkiaan noin 7000 Teollisuusliittoon kuuluvaa työntekijää on lakossa.

— Järjestäytymisaste on korkea Etelä-Savossa. Lakkorintama pitää vuorenvarmasti. Liittoon kuulumattomia on jossain määrin, mutta se ei ole ongelma, kertoo Teollisuusliiton Kaakkois-Suomen aluetoimitsija Tapio Anttila.

Mölnlycke Healthcaressa lähes 400 työntekijää on lakossa.

— 21 työntekijää meni töihin aamulla. He eivät kuulu liittoon, mutta meidän näkökulmastamme he ovat rikkureita. Järjestäytymisaste on heikompi kuin Pelloksen tehtailla, Anttila sanoo.

Hänen mukaansa UPM Plywood Pelloksen vaneritehtailla on noin 400 työntekijää lakossa. Anttila kertoo, että siellä lakko pitää lähes sataprosenttisesti.

Josadoor Oy:ssä Kangasniemellä lakossa on noin 50 työntekijää, Koskinen Oy:ssä Hirvensalmella noin 40. Otavassa sijaitsevassa Versowood Oy:ssä lakkoilee myös noin 50 työntekijää.

"Ay-liikkeen näkökulmasta pääministeri Sipilä petti lupauksensa"

Miksi hallituksen kaavailema irtisanomislaki oikein aiheutti tällaisen lakkoilun aallon, Tapio Anttila?

— Se katkaisi kamelinselän. Kiky-sopimuksen solmimisen jälkeen on tapahtunut niin paljon heikennyksiä työntekijöiden näkökulmasta käsin, että nyt tuli viimeinen pisara, jota ei voinut enää missään nimessä hyväksyä, Anttila sanoo.

— Ay-liikkeen näkökulmasta pääministeri Sipilä (kesk.) petti lupauksensa, jonka hän antoi SAK:n hallituksen kokouksessa kädenpuristusten saattelemana. Ymmärrys oli se, että kikyä enempää ei leikata työttömyysturvaa ja että työelämän uudistukset valmistellaan kolmikantaisesti. Näin ei ole nyt tapahtunut ay-liikkeen näkemyksen mukaan.

Juttuun on lisätty lakossa olevien työntekijöiden määrä ja Teollisuusliiton Kaakkois-Suomen aluetoimitsijan haastattelu kello 14.