Mäntyharju on maamme viidenneksi paras paikkakunta vähentämään työttömyyttä — työnetsijä iloitsee: ”Yksilöllinen apu työttömille on ensiarvoisen tärkeää”

Työttömien määrä on vähentynyt Etelä-Savossa — ja eniten Mäntyharjulla suhteessa kunnan koko työvoimaan. Mäntyharjun panostus työllisyyden yksilölliseen hoitoon näkyy nyt tilastoissa.

Yrjö Ruotsalainen

Etelä-Savossa oli marraskuun lopussa 7 373 työtöntä. Työttömyys on vähentynyt eniten perinteisesti miesvaltaisilla tekniikan ammattialoilla: rakennus, korjaus- ja valmistustyössä sekä prosessi- ja kuljetustyössä. Yli 60 prosenttia työttömyyden alenemisesta on kohdistunut miehiin.
Etelä-Savossa oli marraskuun lopussa 7 373 työtöntä. Työttömyys on vähentynyt eniten perinteisesti miesvaltaisilla tekniikan ammattialoilla: rakennus, korjaus- ja valmistustyössä sekä prosessi- ja kuljetustyössä. Yli 60 prosenttia työttömyyden alenemisesta on kohdistunut miehiin.

Mäntyharju on maamme kärkeä työllisyyden parantamisessa, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilasto. Kunta ylsi viidennelle sijalle.

Työttömiä työnhakijoita oli Mäntyharjulla 14,3 prosenttia kunnan koko työvoimasta marraskuussa 2016. Tämän vuoden marraskuussa heitä on 9,3 prosenttia työvoimasta.

Työttömien työnhakijoiden määrä on vähentynyt vuoden aikana viisi prosenttiyksikköä Mäntyharjulla. Työttömiä oli marraskuussa 233, kun viime marraskuussa heitä oli 371.

Etelä-Savon kunnista myös Rantasalmi on onnistunut parantamaan työllisyyttään — kunta on sijoittanut valtakunnallisessa vertailussa yhdeksännelle sijalle.

Työttömien työnhakijoiden määrä on vähentynyt vuoden aikana 4,5 prosenttiyksikköä. Rantasalmella työttömiä oli viime vuoden marraskuussa 16,7 prosenttia työvoimasta, tämän vuoden marraskuussa 12,2 prosenttia.

Näiden kahden kunnan lisäksi muita Etelä-Savon kuntia tai kaupunkeja ei näy koko maan TOP20:n työllisyyden parantajien joukossa.

Mitä Mäntyharjulla on tehty oikein?

— Mäntyharjun kunta on älyttömän hyvin panostanut työttömien auttamiseen. On perustettu työpajoja ja minut palkattiin etsimään töitä sekä tukemaan työnhakijoita monipuolisesti. Tämäntyyppistä toimintaa ei varmaan ole muissa kunnissa. Monet pienet pitäjät ovat jo kauan sitten menettäneet oman TE-palvelunsa, vastaa Mäntyharjun kunnan työllisyyspalveluiden työnetsijä Virpi Maaranen.

— Palveluntarve ei ole hävinnyt mihinkään. Päinvastoin: on valtava määrä työnhakijoita, jotka eivät osaa hoitaa asioitaan verkon kautta, minne lähes kaikki työnhaku on siirtynyt.

Mäntyharjulla on budjetoitu rahaa pitkäaikaistyöttömien työpajoihin sekä palkkaamiseen.

— Työpajoissa on kuntouttavaa työtoimintaa ja työkokeilua. Myös kunnan eri yksiköihin voi päästä työtoimintaan ja -kokeiluun. Joskus pitkäaikaistyötön voidaan ottaa suoraan töihin kunnan yksikköön, toisinaan rekrytointia edeltää pajajakso, Maaranen selvittää.

"Työ alkaa näkyä"

Länsi-Savo uutisoi viime vuoden marraskuussa, että Mäntyharju laittaa pieneksi maaseutukunnaksi paljon rahaa paikallisen työllisyyden hoitoon. Talousarviosta lohkaistaan vuosittain lähes miljoona euroa työllistämistoimintaan.

Hallinto- ja talousjohtaja Tuomo Penttinen kertoi tuolloin Länsi-Savolle, että yhtenä syynä satsaukseen on se, että kunnat joutuvat maksamaan osan pitkäaikaistyöttömien työmarkkinatuesta.

Pitkäaikaistyöttömistä koituu yhä suurempi kustannus kunnille, jotka maksavat työttömyystuesta puolet takaisin Kelalle 300 työttömyyspäivän jälkeen.

Mäntyharjun kunta on pulittanut sakkomaksuja jopa satoja tuhansia euroja vuodessa.

— Panostamalla työllisyyden hoitoon voimme pienentää kunnan kuluja, Penttinen sanoi marraskuussa 2016.

Nyt Mäntyharjulla näyttää olevan aihetta iloon.

— Pikku hiljaa työttömyyden hoitoon tehty työ alkaa näkyä. Jokaisella työnhakijalla on omat tarpeensa. Yksilöllinen apu on ensiarvoisen tärkeää työllisyyden hoidossa. Olemme antaneet työnhakijoille monitahoista tukea, Maaranen sanoo.

— Osa ei osaa käyttää sähköistä työnhakuprosessia. Ihmisellä ei välttämättä ole edes sähköpostiosoitetta. Vaikka kaikki menee verkkoon, tarve läsnäolevan ihmisen apuun ei ole hävinnyt. Mäntyharju on osannut hienosti ottaa koppia siitä, että kuntalaisia pitää tukea työnhaussa.

"Aika hätäisesti tehty"

Maaranen hymähtää hallituksen työttömyysturvan aktiivimallille.

— Tällä hetkellä siinä on älyttömän monta kysymysmerkkiä. Mitä jos työnhakija on esimerkiksi kahden lapsen yksinhuoltaja, miten hän voi yhtäkkiä aktivoitua kolmen kuukauden tarkastelujakson aikana ja saako hän satunnaisesti lapsensa hoitoon? Lasketaanko aktiivisuudeksi opiskelu avoimessa ammattikorkeakoulussa?

— Aika hätäisesti on tehty toimintamuoto, jota ei ole loppuun asti ajateltu.
Maaranen lähtisi liikkeelle siitä, että pätkätyön ja työttömyysturvan yhdistäminen tehtäisiin sujuvaksi.

— Jos saisin päättää, ensin tehtäisiin kaikki pätkätyöt kannattaviksi työttömille. Valitettavan usein olen kuullut, että pieni työjakso on sekoittanut pitkäksi aikaa työttömyysturvan maksun, vaikka 300 euron suojaosuus onkin olemassa.

"On olemassa todella eritasoisia työnhakijoita"

Maarasen mukaan Mäntyharjun aikuisten ja nuorten työpajassa käy monentyyppisiä työnhakijoita.

— Minua häiritsee se, kun työttömistä puhutaan, puhutaan tasapäisestä massasta eduskunnassa asti. Ei muisteta sitä, että on myös sellaisia työttömiä, joilla on koulutusta ja osaamista. Toisessa ääripäässä ovat työnhakijat, joilla ei ole työkuntoa. On olemassa todella eritasoisia työnhakijoita. Jokaista pitää auttaa siinä tilanteessa, jossa he ovat juuri silloin.

Kun 1990-luvun alussa Askeleen kenkätehdas lopetettiin Mäntyharjulla, paljon kuntalaisia jäi työttömäksi.

— Heille kaikille ei vieläkään ole löytynyt töitä. Koulutuksen puute näkyy. Osalla työnhakijoista ei ole sellaista osaamista, jota nykyaikana vaaditaan.

Viime vuonna alle 20-vuotiaita työttömiä oli 13. Tänä vuonna heitä ei ole yhtään Mäntyharjulla.

1500 työtöntä vähemmän 

Työttömiä työnhakijoita oli marraskuun lopussa Etelä-Savossa 1 500 vähemmän kuin vuotta aiemmin, kertoo Ely-keskuksen työllisyyskatsaus.

Etelä-Savossa oli marraskuun lopussa 7 373 työtöntä. Työttömyys on vähentynyt eniten perinteisesti miesvaltaisilla tekniikan ammattialoilla: rakennus, korjaus- ja valmistustyössä sekä prosessi- ja kuljetustyössä. Yli 60 prosenttia työttömyyden alenemisesta on kohdistunut miehiin.

Aktivointiasteeseen laskettavissa palveluissa oli marraskuun lopussa 3 752 henkilöä, 205 ihmistä vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömien aktivointiaste oli Etelä-Savossa 33,7 prosenttia, mikä on maan kolmanneksi korkein aste.

Pitkäaikaistyöttömien määrä on alentunut Etelä-Savossa vuodentakaisesta 24 prosenttia. Yli vuoden työttömänä olleita oli marraskuun lopussa 2 174.

Marraskuun lopussa Etelä-Savossa oli 933 alle 25-vuotiasta työtöntä työnhakijaa, mikä on 21 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.