Kireä budjettitalous hermostuttaa Mikkelin päättäjiä — Kokoomus pyrki palauttamaan koko budjettipaketin vauhdittaakseen sopeutussäästöjä

Mikkelin valtuusto joutui äänestämään talousarvion valmistelusta. Poliittisissa ryhmissä on pelkoa talouden vakautustoimien tehoamisesta. Nyt kuitenkin odotetaan keskitalven säästöesityksiä. Kristillisdemokraatit esitti leikkauskohteeksi jopa kokouslimsoista luopumista.

Kokoomusvaltuutettu, tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Juhani Oksman esitti ensi vuoden budjettiesityksen palauttamista uuteen valmisteluun. Budjetista päätettiin, mutta Oksmanin mukaan sopeutustoimet eivät riitä. Vieressä Paavo Puhakka (kok.) oli samoilla linjoilla.


Mikkelin kaupunginvaltuusto joutui maanantain budjettikäsittelyssään poikkeukselliseen tilanteeseen, kun kokoomus esitti koko ensi vuoden talousarvion palauttamista uuteen valmisteluun.
Tämä ei ole Mikkelin päätöksenteossa ihan tavallista. Valtuusto äänesti ja päätyi jatkamaan käsittelyä. Kokoomuksen esityksen takana oli ryhmän tyytymättömyys talousvakautuksen toteuttamiseen.
Budjettikäsittelyssä valtuusto äänesti useista asiakohdista, mutta loppujen lopuksi se hyväksyi kaupunginhallituksen budjettiesityksen käytännössä sellaisenaan.

Ensi vuoden talousarvion käsittelyä leimasi kireä ilmapiiri, sillä tyytymättömyyttä budjettipakettia kohtaan tuntui olevan ainakin jossain määrin jokaisessa ryhmässä.
Talousarvion valmistelua hämmensivät ennakoitua vaisumpi verotulokehitys, soteyhtymä Essotelta odotettavissa olevat lisämaksut sekä Otavan opiston valtionosuuden jäädyttäminen, samaan aikaan, kun kaupunki valmistautuu toteuttamaan lähes 50 miljoonan euroon nousevaa investointiohjelmaa.
Valtuustosalin keskustelu kummasteli lähinnä sitä, että näitä riskejä ei ole kirjattu budjettikirjaan. Ratkaisuja ja apuja odotetaan helmikuussa henkilöstö- ja palvelurakenneselvityksestä.

Ryhmäpuheissa poliittiset ryhmät olivat periaatteessa valmiita hyväksymään kokonaisuuden.
Tosin esimerkiksi vihreiden Veli Liikanen luonnehti budjettikäsittelyä sekasorroksi, jossa riskejä ei ole selvitetty ja jossa menosäästöjen hakemiseen avuksi otetaan ainainen höylääminen.
Vihreät ja kristillisdemokraatit ottivat jälleen esille veronkorotuksen tarpeen. Muut ryhmät eivät ole kuntaveron korotuksen kannalla.


Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Aholainen (sd.) totesi, että kaupungin on tehtävä töitä uhkien torjumiseksi.
Hän vetosi budjettipuheessaan valtuustoon, että tämä antaisi tuen vakautustoimille, sekä isoille linjauksille että akuuteille toimille.
Arto Seppälä (sd.) pohti, että hallituksen kannattaisi tehdä erityinen riskikartoitus, siis varjobudjetti, taloustilanteen uhkien selkeyttämiseksi.

Riskit painavat käyttötaloutta

Päälinjoista, ennen muuta investointiohjelmasta, ryhmät ovat pääpiirtein samaa mieltä, mutta käyttötaloudesta ei.
Kokoomusvaltuutettu, tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Juhani Oksman tekikin esityksen budjettiesityksen palauttamisesta. Hänen mukaansa talouden vakautuksen toimet ja tarve eivät ole sopusoinnussa.
Muu valtuusto oli toista mieltä. Äänestys päättyi äänin 40—10.
Oksmanin kannalle äänestyksessä menivät Toni Maczulskij, Juha Vuori, Paavo Puhakka, Olli Miettinen, Oskari Valtola, Elina Hölttä ja Eero Aho sekä perussuomalaisten Raimo Heinänen ja Jussi Marttinen.
 Kokoomuksen ryhmäpuheenjohtaja Miettinen kommentoi tilannetta toteamalla, että konkreettisia talouden vakautustoimia tulisi tehdä jo ennen ensi kevättä,
— Henkilöstö- ja palvelurakenteen suunnittelu olisi pitänyt aloittaa jo ajat sitten. Käyttötaloudessa on liikaa riskejä. Se on saatava kuntoon.
— Veronkorotuksilla tämä ei oikene. Odotan mielenkiinnolla henkilöstö- ja palvelurakenneuudistuksen esityksiä ensi helmikuussa, tuumi Miettinen.

Uutta alijäämäbudjettia ei haluttu

Keskustassakin oli kritiikkiä, mutta ryhmäjohtaja Pekka Pöyryn mukaan keskusta ei halunnut lähteä kokoomusesityksen taakse.
Pöyryn mukaan henkilöstö- ja palvelurakenneselvitys ja sen esitykset tulee olla ensin tiedossa ja sitten vasta päättää toimista.
Valtuuston puheenjohtaja Seija Kuikka (kesk.) katsoi, että jokin budjetti olisi joka tapauksessa pitänyt päättää ennen vuodenvaihdetta, eikä aikoja ole liiemmin.
Toinen mahdollisuus olisi ollut tehdä maanantaina suoraan alijäämäinen budjetti, mutta tätä päättäjät eivät halunneet.
Salikeskustelussa Markku Kakriainen (kesk.) esitti, että taserakenteesta pitää tehdä selvitys ja käydä läpi taseen vahvuudet ja heikkoudet.

Valtuutetut saavat edelleenkin juoda kokouksissa limsaa.

Talouden riskit arveluttivat päättäjiä. Juha Vuoren (kok.) mukaan vuodet 2020—2021 ovat vielä vaikeita.
Palautusesityksen kaaduttua Valtola teki esityksen säästöjen ja sopeutustoimien vauhdittamista. Esitys hävisi äänestyksessä 39—12.
Leikkaus- ja säästöesityksiä tuli muualtakin. Heinänen esitti säästökohteena eteläisen aluekoulun viiden miljoonan uudishankkeen siirtoa lisäbudjettikäsittelyyn.
Heinänen nimitti järjestelyä siirroksi, mutta käytännössä kyse oli määrärahan hylkäämisestä. Esitys kaatui 43–3.

Miljoonat kadoksissa, kymppitonneista äänestys

Marttinen ehdotti säästökohteena Ihastjärven koulun siirtämistä kouluksi Anttolaan ja Anttolan liikuntasalihankkeelle hylsyä.
Esitys kaatui 48—3. Teknisen johdon mukaan Anttolan koulu salirakentamisineen liikkuu kokonaan eri sarjassa lakkaavan Ihastjärven koulun kanssa.

Jaakko Väänäsen esitys kiinteistöselvityksen rahojen leikkaamisesta hienoisesti kuumensi tunteita demariryhmän puolella. Väänäsen kanssa asiaa selvittää demariryhmän puheenjohtaja Satu Taavitsainen. Kaupunkiympäristölautakunnan puheenjohtaja Veli Liikanen puolestaan lupasi, että kiinteistöselvityksestä voidaan käydä lautakuntakeskustelu.


Liisa Ahonen (kd.) uudisti hallituksessa tekemänsä esityksen Hänninkentän huoltorakennuksen ja Kalevankankaan palloiluhallin lykkäämistä tuleville vuosille.
Esitykset hävisivät, joten huoltorakennus katsomoineen sekä kuplahalli pannaan hankkeina liikkeelle ensi vuonna.

Sen sijaan maastopyöräilijöille tuli joulupukki, sillä valtuusto hyväksyi Kerttu Hakalan (vihr.) esityksen maastopyöräilyradan rahoittamisesta.
Esityksen mukaan avuksi otetaan talkoohenkeä ja radan kustannusarvion pienentämistä. Rata maksetaan niistämällä kymppitonnit Hänskin ja kuplahallin hankkeista.

Kristillisdemokraattien Jukka Pöyry meni säästökehitelmissä niin pitkälle, että oli valmis leikkaamaan valtuutettujen kokousaikojen ilmaisparkkilipuista ja kokouslimsoista.
Limsan sijasta voisi juoda vettä. Hylky tuli esitykselle äänin 44—6.

Kiinteistöselvitys joutui tikun nokkaan

Valtuuston yli seitsemän tuntia vieneen kokouksen hämmentävin vaihe käytiin keskustan Jaakko Väänäsen esityksestä leikata kiinteistöselvityshankkeen rahoitusta.
Mikkeli käy läpi hallintoalueensa kaikki kiinteistöt. Oletus on, että osa kiinteistöistä ei ole rakennusvalvonnan ja verottajan tiedossa.
Väänänen esitti selvitystyölle budjetin puolen miljoonan euron puolittamista, lähinnä siksi, että pienimmät kiinteistöt eivät edellytä lupamenettelyä.


Keskustelu oli sen verran kiihkeää, että keskusta pyysi neuvottelutaukoa.
Tauon aikana kanta muuttui. Väänänen veti esityksensä pois edellyttäen, että rakennusjärjestystä päivitetään pienten kiinteistöjen osalta.

Uusimmat uutiset