Mikkelin teatterin äänimestari Juha Tanskanen innostui äänistä jo lapsena: "Kun kaverit lopettivat mankoilla leikkimisen, minulla into jatkui"

Jäätyään työvapaalle teatterista Tanskanen perusti oman yrityksen.

Elina Jäntti

Miaudio-yritystä pyörittävä Juha Tanskanen on koulutukseltaan ääni-ilmaisun medianomi. Vapaa-ajallaan hän soittaa kitaraa eri yhtyeissä. "Työssä auttaa ja on melkein välttämätöntä, että on itse musikaalinen."
Miaudio-yritystä pyörittävä Juha Tanskanen on koulutukseltaan ääni-ilmaisun medianomi. Vapaa-ajallaan hän soittaa kitaraa eri yhtyeissä. "Työssä auttaa ja on melkein välttämätöntä, että on itse musikaalinen."

Äänisuunnittelija ja -teknikko Juha Tanskanen, 41, mitä oikein teet työssäsi?

— Yksinkertaisimmillaan ääniteknikko hoitaa esityksissä äänentoiston tekniikan. Äänisuunnittelija suunnittelee esitysten äänidramaturgian ja -kerronnan: esimerkiksi sen, miten teatteriesityksessä tuetaan esityksen tunnelmaa musiikilla tai äänitehosteilla. Itse teen töitä myös laajemmin: muun muassa äänitän spiikkejä, podcasteja ja musiikkia, miksaan bändien levyjä ja konsultointoin eri tahoja äänisuunnittelussa.

Millaista kalustoa äänitöissä tarvitaan?

— Hyvä ammattitason läppäri on keskeisessä asemassa. Sillä voi editoida ja miksata äänihommia, mutta myös ajaa esityksissä tehosteita ja musiikkia sille tarkoitetulla ohjelmistolla. Esityksissä on tietenkin käytössä myös mikseri, mikrofoneja ja muuta laitteistoa.

Miten päädyit alalle?

— Tuntuu, että ala valitsi minut. Ihan lapsena äänitin itse mankalla kuunnelmia. Kun kaverit lopettivat mankoilla leikkimisen, minulla into jatkui pitkälle eteenpäin. Loppujen lopuksi olin teatterissa äänimestarina. Nyt olen ollut vuoden verran työvapaalla Mikkelin teatterin äänimestarin työstä. Perustin oman yrityksen, sillä olin ajatellut jo vuosia, että myöhemmin harmittaa, jos en kokeile yrittäjyyttä.

Tuntuu, että ala valitsi minut. Ihan lapsena äänitin itse mankalla kuunnelmia.

Onko yksinyrittäjälle riittänyt töitä Mikkelissä?

— Ensimmäinen vuosi meni odotusten mukaan ja jopa paremmin. Talvella oli rauhallisempaa, mutta keväästä lähtien tekemisen puutetta ei ole ollut.

Millainen on tavallinen viikkosi?

— Yleensä olen kiinni esityksissä iltaisin ja erityisesti viikonloppuisin, nyt heinäkuussa kesäteatterissa. Alkuviikosta teen sellaisia asioita, joita voi tehdä väljemmillä aikatauluilla.

Mistä nautit työssäsi erityisesti?

— Kun voi vastata asiakkaan tarpeeseen niin, että hän on tyytyväinen. Silloin innostuu itsekin. Kun joku sanoo esityksen jälkeen, että hyvältä saundasi. Viimeksi tuli hyvä mieli, kun bändi, jonka kappaleita miksasin, oli erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Yhteinen näkemys löytyi helposti. Vaikka työskentelen yksin, tämä on kuitenkin aina ryhmätyötä.