Kun rajat ovat kiinni, huumaavia lääkkeitä yritetään hankkia terveyspalveluiden kautta – Essotessa on jo ryhdytty varotoimiin

Päihteidenkäyttäjiä Essote kehottaa hakeutumaan kuntayhtymän riippuvuusvastaanotolle.

Huumetilanteen muutos on huomattu Essotessa. Kuvituskuva.
Huumetilanteen muutos on huomattu Essotessa. Kuvituskuva.

Sote-kuntayhtymä Essote varautuu siihen, että päihteidenkäyttäjät voivat yrittää hankkia huumaavia lääkkeitä sosiaali- ja terveyspalveluiden kautta.

Essoten turvallisuuspäällikkö Seppo Hujasen mukaan huumetilanteen muutoksesta on jo tehty joitakin havaintoja kuntayhtymässä.

Esimerkiksi keskusrikospoliisista medialle annettujen haastattelujen mukaan huumausaineiden kuljetus ulkomailta Suomeen on tyrehtynyt, kun valtiot sulkevat rajojaan ja lentoyhtiöt peruvat lentojaan koronaviruksen vuoksi. Siksi huumeidenkäyttäjät saattavat pyrkiä pääsemään huumaaviin aineisiin käsiksi terveydenhuollon kautta.

– Essote on ryhtynyt lukuisiin varotoimiin. Esimerkiksi keskussairaalassa vartiointia on lisätty. Meidän kauttamme päihteitä ei kannata yrittää hankkia, Hujanen kertoo Essoten tiedotteessa.

Essoten henkilöstöä on myös varoitettu huumetilanteen muutoksesta.

Iäkkäitä ihmisiä Hujanen haluaa muistuttaa siitä, että ketään tuntematonta ei tule päästää omaan kotiin sisälle. Essoten työntekijät erottaa huijareista siitä, että todellisilla työntekijöillä on mukanaan Essoten henkilökortti.

Riippuvuusvastaanotolle pääsee ilman ajanvarausta

Päihteidenkäyttäjiä Essote kehottaa hakeutumaan kuntayhtymän riippuvuusvastaanotolle.

– Nyt olisi hyvä ja luonteva aika hakea päihdeongelmaan apua riippuvuusvastaanoton palveluista, toteaa Essoten mielenterveys- ja päihdepalvelujen johtaja Minna Mutanen tiedotteessa.

Riippuvuusvastaanotto tarjoaa yli 18-vuotiaille päihde- ja riippuvuusongelmaisille ja heidän läheisilleen muun muassa neuvontaa, hoidon tarpeen arviointia sekä avokatkaisu- ja avovieroitushoitoa.

Hoitajan vastaanotto sijaitsee Mikkelissä Maaherrankatu 36 B:ssä ja on avoinna ilman ajanvarausta arkisin kello 8.15–10.30. Ylähengitystieoireista kärsivien tulee soittaa etukäteen vastaanoton numeroon 040 3597 999.