Mikkelin keskussairaalan päivystys on pahasti ruuhkautunut, syynä päivävastaanottojen lääkäripula — "Meille on tullut maanantaina ja tiistaina esimerkiksi hyväkuntoisia aikuisia flunssapotilaita"

Mikkelin keskussairaalan päivystys on ruuhkautunut maanantaista lähtien.

Mari Koukkula

Mikkelin keskussairaalan päivystys on pahasti ruuhkautunut, syynä päivävastaanottojen lääkäripula — "Meille on tullut maanantaina ja tiistaina esimerkiksi hyväkuntoisia aikuisia flunssapotilaita"

Mikkelin keskussairaalan päivystys on ruuhkautunut maanantaista lähtien, tiedottaa Essote.

Jonotusajat ovat venyneet jopa kuuteen tuntiin. Essoten päivystyspalvelujen ylilääkäri Santeri Seppälä pahoittelee tilannetta ja toivoo asiakkailta ymmärrystä.

— Tällä hetkellä pystymme lähinnä turvaamaan henkeä pelastavat toiminnot ja lasten hoidot. Annamme vain sellaista äkillistä hoitoa, jota ei voida siirtää seuraavalle päivälle, Seppälä kertoo tiedotteessa.

Päivystyksen ruuhka on seurausta ongelmista toisaalla Essotessa. Ruuhkautuminen johtuu päivävastaanottojen yleislääkäripulasta, joka koskee erityisesti Mikkeliä. Perusterveydenhuollon vastaanotoilla tarvittaisiin noin 30 lääkäriä, mutta heitä ei tällä hetkellä ole kymmentäkään.

— Essoten alueen muissa kunnissa tilanne parempi ja sieltä voi koettaa varata aikoja, jos pystyy käymään kauempana. Myöskään ostopalvelulääkäreitä ei ole löytynyt kiireavuksi, kertoo terveyspalvelujen johtaja Jarmo J. Koski.

Seppälä ennakoi tilanteen jatkuvan ensi vuoden puolelle. Seppälä neuvoo päivystykseen aikovia tarkkailemaan päivystyksen ruuhkamittaria, sillä välissä voi olla rauhallisempia päiviä.

Aikuisia flunssapotilaita ja kurkkukipuisia

Koska yleislääkäreiden vastaanotoille ei ole antaa aikoja, päivystykseen on tullut sellaisia potilaita, jotka eivät varsinaisesti tarvitsisi päivystyksellistä hoitoa, Seppälä kertoo.

— Meille on tullut maanantaina ja tiistaina esimerkiksi hyväkuntoisia aikuisia flunssapotilaita, jotka eivät ole päässeet työterveyshuoltoon. Kurkkukipuisia, ja aikuisten korvakipuja.

Seppälä arvioi, että moneen näistä vaivoista auttaisivat kotikonstit ja seuranta.

Hän toivoisi myös työnantajilta ymmärrystä.

— Että flunssassa saisi olla omalla ilmoituksella poissa, ettei päivystykseen tultaisi sen takia, että haetaan sairaslomalappu työnantajalle.

Hätätilanne voi vaatia ison tiimin huomion

Seppälä veikkaa, että maanantaina Mikkelin päivystyksessä tehtiin yhdenlainen ennätys, kun potilasmäärä kasvoi yhtäkkiä hallitsemattomasti.

Osaltaan jonotusaikoja pidensi se, että muutaman potilaan tilanne oli äärimmäisen kriittinen. Tällöin yksittäisen potilaan hoito voi sitoa lähes kymmenen hengen tiimin.

Seppälä korostaa, että vakavien tapausten hoito on etusijalla, jolloin vähemmän kiireiset joutuvat odottamaan. Maanantaina moni jonottaja kävi hoitohenkilökunnalle kuumana odotusajasta.

— Toivomme työrauhaa hoitajille ja lääkäreille, jotka ovat päivystyksessä aika paineisessa tilanteessa.

Juttua täydennetty Santeri Seppälän kommenteilla kello 12.53.