Poliisilaitos erotti Mikkelissä pahoinpitelystä tuomitun konstaapelin määräajaksi — Jatkaa virassa muttei välttämättä samoissa tehtävissä vuodenvaihteen jälkeen

Poliisitehtäviin liittyvän voimankäytön ja pahoinpitelyn raja ei ole selvä vaan se määritellään tapauskohtaisesti.

Jussi Lopperi

Itä-Suomen poliisilaitos on erotttanut määräajaksi virasta Mikkelissä pahoinpitelyyn syyllistyneen vanhemman konstaapelin. Kuva ei liity tapaukseen.
Itä-Suomen poliisilaitos on erotttanut määräajaksi virasta Mikkelissä pahoinpitelyyn syyllistyneen vanhemman konstaapelin. Kuva ei liity tapaukseen.

Itä-Suomen poliisilaitos on erottanut määräajaksi (19.10.–23.12.2018) Mikkelin poliisiasemalla työskentelevän vanhemman konstaapelin.

Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi hänet kesäkuussa pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta 35 päiväsakon sakkorangaistukseen. Itä-Suomen hovioikeus ei myöntänyt asiaan jatkokäsittelylupaa.

Tuomioon johtanut pahoinpitely ja virkavelvollisuuden rikkominen tapahtuivat tämän vuoden huhtikuussa Mikkelin poliisiasemalla.

Konstaapeli on ollut virantoimituksesta pidätettynä asian esitutkinnan ja tuomioistuinkäsittelyn ajan.

Poliisilakimies Ilkka Jukaraisen mukaan konstaapeli jatkaa virassa Mikkelissä vuodenvaihteen jälkeen. Se on Jukaraisen mukaan vielä arvioitava erikseen, jatkaako hän samoissa tehtävissä kuin aiemmin.

Väkivaltaisen käytöksen vuoksi virasta erottaminen on Jukaraisen mukaan harvinaista.

— Ei niitä paljon ole. Itä-Suomen poliisilaitoksella ei ole edes yhtä joka vuosi.

Käräjäoikeudessa käsiteltiin sitä, oliko kyse poliisilain mukaisesta voimankäytöstä vai pahoinpitelystä ja käräjäoikeus päätyi jälkimmäisen kannalle. Selkeää rajaa Jukarainen ei lähde näiden välille vetämään. 

— Se on arvioitava aina tapauskohtaisesti.

Juttua täydennetty lisätiedoilla klo 15.38.