Mies matkusti Pieksämäeltä Haaparantaan amfetamiiniostoksille — Tuomittiin törkeästä huumausainerikoksesta vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen

Matkalla oli päätekijän lisäksi kaksi miestä, joista toinen oli kuskina. Kuski tuomittiin huumausainerikoksesta ja avunannosta. Kolmas mies ei saanut tuomiota.

Jasmine Kousa

Kaksi kolmesta matkalla olleesta miehestä tuomittiin. Kolmas ei ollut tietoinen, että matkan tarkoituksena on ostaa huumeita.

Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi 42-vuotiaan miehen törkeästä huumausainerikoksesta vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.

Miehelle määrättiin ehdollisen vankeuden lisäksi suoritettavaksi 60 tuntia yhdyskuntapalvelua.

Tuomittu matkusti kahden muun miehen kanssa Pieksämäeltä Haaparantaan, josta hän osti noin 300 grammaa amfetamiinia. Kolmikko matkusti pohjoiseen vuoden 2018 maaliskuussa.

Käräjäoikeus katsoi teon törkeäksi, koska erittäin vaaralliseksi luokitellun huumausaineen määrä oli sen verran iso. Tuomitulla on myös historiaa amfetamiinin käytöstä. Näiden seikkojen perusteella käräjäoikeus päätteli, että amfetamiinia ei tarkoitettu vain omaan käyttöön.

Amfetamiinia löytyi 42-vuotiaan miehen hallusta noin 306 grammaa. Aineen pitoisuus oli alhaisempi kuin keskimäärin, joten se on vastannut keskimääräiseksi aineeksi muutettuna noin 171 grammaa amfetamiinia. Määrästä saisi noin 855 käyttöannosta.

42-vuotiaan miehen kuskina ollut 28-vuotias mies tuomittiin huumausainerikoksesta ja avunannosta kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Tieto 42-vuotiaan miehen aikomuksesta ostaa amfetamiinia tuli kuskille ilmi matkan aikana, mutta hän ei keskeyttänyt matkaa. Tietoa ostettavan aineen määrästä tai käyttötarkoituksesta ei ollut, joten käräjäoikeus ei pitänyt tekoa törkeänä.

Kolmantena matkalla olleen 55-vuotiaan miehen syyte törkeästä huumausainerikoksesta hylättiin. Käräjäoikeuden mukaan hän ei tiennyt, että matkan tarkoituksena on ostaa huumeita. 42-vuotias mies lainasi 55-vuotiaalta mieheltä 2 500 euroa, mutta hän ei tiennyt, että rahat lainattiin huumeiden ostamista varten.

55-vuotias mies sai tiedon huumeista vasta silloin, kun poliisit saivat seurueen kiinni.

Tuomiot eivät ole lainvoimaisia.