Essote vastasi lapsiperheiden adressiin — Vanhemmat vaativat kesäkuisessa adressissaan apua nykyistä nopeammin ja varhaisessa vaiheessa

Lumikki Haaja

Perheet vaativat apua oikeaan aikaan. Arkistokuva.
Perheet vaativat apua oikeaan aikaan. Arkistokuva.

Sote-kuntayhtymä Essoten hallitus on vastannut erityistä tukea tarvitsevien lapsiperheiden adressiin.

Essote sai kesäkuussa kansalaisadressin pitkäaikaissairaan, vammaisen tai muuta erityistä tukea tarvitsevan lapsen ja hänen perheensä palvelujen parantamiseksi. Kansalaisadressin taustalla oli Mikkelin seudun omaishoitajat ja läheiset ry:n Selviytyjät-hanke. Adressin viesti oli, että perheet eivät saa oikeanlaisia palveluita oikeaan aikaan.

Perheet vaativat selkeyttä, joustavuutta ja luotettavuutta palvelujärjestelmiin sekä avoimuutta tiedonkulkuun ja herkkyyttä hädän huomaamiseen.

Essoten kaikki vastuualueet laativat vastauksen adressiin yhteistyössä. Vastauksessa käytiin läpi jo tehtyjä toimenpiteitä adressissa esitettyjen puutteiden korjaamiseksi, Essote kertoo tiedotteessaan.

Vastaus näki peruspalvelujen, varhaisen tuen kehittämisen sekä omatyöntekijän nimeämisen keskeisinä vastauksena moniin lasten, nuorten ja perheiden vaativiin tilanteisiin. Myös erityisen tue piirissä olevat lapset ja perheet ovat oikeutettuja kaikille perheille suunnattuihin peruspalveluihin, joita ovat muun muassa neuvolapalvelut sekä oppilas- ja opiskeluhuolto. Lisäksi näille perheille on tarjolla erityispalveluja, tiedotteessa todetaan.

Essote myös lupaa, että palvelujen järjestämisessä pyritään koko ajan reagoimaan huomattuihin epäkohtiin lisäämällä resursseja, muuttamalla toimintaa ja lisäämällä yhteistyötä esimerkiksi neuvottelukunnan perustamisella.