Perussuomalaisten Etelä-Savon piiri valitsee itselleen uuden puheenjohtajan lauantaina Savonlinnassa

Perussuomalaisten piirin sisällä on näkemyseroa puheenjohtajavaalin luonteesta. Syyskokouksessa vierailee myös puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Jaakko Avikainen

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vierailee Savonlinnassa piirikokouksessa lauantaina.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vierailee Savonlinnassa piirikokouksessa lauantaina.


Perussuomalaisten Etelä-Savon piirissä ehdokkaita puheenjohtajakisassa on vähintään neljä.
Jatkokautta tavoittelee piirin ensimmäinen varapuheenjohtaja, juvalainen Reijo Paunonen, jonka johdolla piiri on toiminut kesästä saakka.


Haastajikseen Paunonen saa ainakin piirin toisen varapuheenjohtajan Seppo Kosonen Savonlinnasta, Savonrannalta, Jari Rajapolven Pieksämäeltä ja Johanna Huiskon Juvalta.

Ainakin Kosonen näkee puheenjohtajavaalissa vielä jälkikaikuja kesäkuun puoluekokouksesta, jossa Jussi Halla-aho valittiin puolueen johtoon. Hän ei tosin väitä, että vaali olisi piirin sisäinen linjavaali.
— Olen sitä mieltä, että piirin johto pitää vaihtaa, kun puolueenkin johto on vaihdettu, Kosonen sanoo.


Kesäkuun puoluekokouksessa Kosonen äänesti puolueen puheenjohtajaksi Halla-ahoa. Paunonen äänesti Sampo Terhoa.
Sittemmin Terhoa kannattaneet kansanedustajat ja koko perussuomalaisten ministeriryhmä erosivat perussuomalaisten eduskuntaryhmästä ja perustivat uuden puolueen, Sinisen tulevaisuuden.

Paunonen ei sulata Kososen tapaa kytkeä puolueen ja piirin puheenjohtajavaalit toisiinsa.
— Tällaiset savujakolinjat pitää unohtaa. Minulla on tähän päivään asti ollut se käsitys, että puoluekokouksen jälkeen tässä piirissä on oltu yhdessä rintamassa ja että kaikki on oltu perussuomalaisia, Paunonen sanoo.


— Kerroin kesällä rehellisesti, ketä äänestän ja sanoin myös etukäteen, että tulen olemaan täydellisen lojaali puoluejohdolle. Sitä olen tälläkin hetkellä. Edellytän myös, että sääntöjä ja puolueen ohjeistuksia on noudatettava, Paunonen sanoo.

Rajapolvi päätti lähteä puheenjohtajavaaliin haastamaan piirin toimintatavat, kun häntä piirin puheenjohtajaehdokkaaksi pyydettiin.
Hänen mielestään piirin toimintaan tarvitaan nykyistä enemmän avoimuutta.
Rajapolven mielestä piirin toimintatapojen vääristyminen ei ole kesäkuun perua, vaan toimintatavat ovat lähteneet vääristymään viimeisen kymmenen vuoden aikana.


Paunonen sanoo, että toimintatavoista ja muista piirin sisäisistä asioista voidaan keskustella vielä kertaalleen piirihallituksen kokouksessa lauantaina ennen syyskokousta.

 Puheenjohtajat tulee ja menee. - Johanna Huisko

Huisko sanoo haluavansa viedä puoluetta eteenpäin maakunnassa ja tuoda mukaan naisnäkökulmaa. Linjavaalista hänen mielestään ei ole kyse, eikä hän ota kantaa piirin nykyiseen johtoon.
— Puheenjohtajat tulee ja menee. Tämä on ihan suoraselkäinen puheenjohtajavaali, Huisko sanoo.

Etelä-Savon piirin edellinen puheenjohtaja Kati Kähkönen ilmoitti jo ennen puoluekokousta eroavansa piirin puheenjohtajan tehtävistä, koska hän muutti pois maakunnasta. Puoluekokouksen jälkeen hän erosi puolueesta.


Kesäkokouksessa piirin uutta puheenjohtajaa ei päästy valitsemaan, koska jäsenrekisterit olivat puolueen jakautumisen takia suljetut. Puolueen siunauksella piiri päätti jatkaa varapuheenjohtajan johdolla syyskokoukseen saakka.


Perussuomalaisten Etelä-Savon piirissä on vähän alle 400 jäsentä.

Piirisihteeri Outi Virtasen mukaan jäsenmäärä on kasvanut viime syksyyn verrattuna muutamalla kymmenellä jäsenellä, vaikka osa entisistä jäsenistä on eronnut.
Osa entisistä perussuomalaisista on liittynyt sinisiin.