Kadonnutta etsittiin Mäntyharjussa koko yö, sitten paikalle tuli suomenmestari Viksu — Mikkeliläinen poliisikoira palkittiin ihmishengen pelastamisesta

Poliisikoiraohjaaja Toni Tarkiainen ja belgianpaimenkoira Viksu saivat kunniaviirin toiminnastaan heinäkuisessa etsintätehtävässä.

Tapani Romppainen

Itä-Suomen poliisilaitoksen poliisikoiraohjaaja Toni Tarkiainen ja poliisikoira Viksu löysivät heinäkuussa Mäntyharjussa kadonneen miehen, kiitos Viksun tarkan vainun.
Itä-Suomen poliisilaitoksen poliisikoiraohjaaja Toni Tarkiainen ja poliisikoira Viksu löysivät heinäkuussa Mäntyharjussa kadonneen miehen, kiitos Viksun tarkan vainun.

Suomen poliisikoirayhdistys on myöntänyt Itä-Suomen poliisilaitoksella työskentelevälle poliisikoira Viksulle ja poliisikoiraohjaaja Toni Tarkiaiselle kunniaviirin ihmishengen pelastamisesta.

Viiri voidaan myöntää poliisikoiralle, jonka osuus ihmisen hengenpelastamisessa on ollut merkittävä.

Kolmevuotias belgianpaimenkoira Viksu, viralliselta nimeltään Suhteellisen Viktor, oli tärkeä tekijä heinäkuussa Mäntyharjussa kadonneen miehen löytämisessä.

Jotain outoa rantavedessä

Noin 60-vuotias dementiaa sairastava ja puhekyvytön mies oli edellisenä iltana lähtenyt mökillään käymään ulkona, mutta ei ollut palannut takaisin. Miestä oli etsitty pitkin yötä tuloksetta.

Tarkiainen ja Viksu saapuivat paikalle aamulla. Odottaessaan muiden koirapartioiden pääsemistä paikalle Tarkiainen päätti käyttää aikansa hyödyksi ja mennä tutkailemaan mökkitietä ja maastoa Viksun kanssa. Kun kaksikko lähestyi järveä, juoksi Viksu yllättäen rantaveteen ja alkoi haistella veden pintaa.

Tarkiainen luotti koiraan ja alkoi edetä pitkin rantaa. Hän lähetti koiran edelleen, ja noin sadan metrin päähän päästyään Viksu alkoi haukkua merkiksi siitä, että oli löytänyt jotakin.

Kaksinkertainen suomenmestari

Löytö oli kadonnut mies, joka makasi rantamättäällä eikä päässyt omin voimin ylös. Hän oli maannut märässä maassa liikkumatta lähes 13 tuntia vain noin 200 metrin päässä mökiltään. Yön lämpötila oli ollut kylmimmillään noin 7–8 astetta.

”Ilman ansiokkaan Viksun vainua mies olisi todennäköisesti menehtynyt”, Suomen poliisikoirayhdistyksen tiedotteessa arvioidaan.

Viksu on aiemminkin tullut tunnetuksi etevyydestään. Lokakuun alussa se voitti poliisin partiokoirien Suomen mestaruuden jo toista kertaa.