Syyttäjä: Jukka Toivakka kiihdytti autollaan voimakkaasti liikkeelle, vaikka pysäköinninvalvoja seisoi auton edessä — Tuomio asiassa annetaan marraskuussa

Syyttäjä vaatii Toivakalle ehdollista vankeusrangaistusta. Toivakka kiistää kaikki syytteet.

Taru Hokkanen

Jukka Toivakka saapumassa Etelä-Savon käräjäoikeuden istuntoon Mikkelissä.
Jukka Toivakka saapumassa Etelä-Savon käräjäoikeuden istuntoon Mikkelissä.

Etelä-Savon käräjäoikeudessa käsiteltiin tiistaina Jukurien toimitusjohtaja Jukka Toivakan syytteitä. Hän syytetään virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja pahoinpitelyn yrityksestä. 

Syyttäjä vaatii Toivakalle ehdollista vankeusrangaistusta. Syyttäjän mukaan seitsemän kuukautta ehdollista vankeutta olisi oikeudenmukainen tuomio.

Toivakka kiistää kaikki syytteet. 

Syytteet liittyvät pysäköinninvalvontaan liittyvään tilanteeseen. Toivakan auto oli ollut pysäköitynä kadun varten, kun virkavaatteisiin pukeutunut pysäköinninvalvoja oli tullut tarkistamaan, oliko Toivakka maksanut autonsa pysäköintimaksun.

Syyttäjän mukaan Toivakka oli kiihdyttänyt autollaan voimakkaasti liikkeelle, vaikka pysäköinninvalvoja oli seisonut auton edessä suorittamassa virkatehtäväänsä. Valvoja on ehtinyt juuri ja juuri väistää Toivakan autoa. Syyttäjän mukaan jos valvoja ei olisi ollut tarkkana ja ehtinyt väistää, olisi hän vähintään loukkaantunut tilanteessa.

Tilanne tapahtui Mikkelissä 14. joulukuuta vuonna 2018.

Syyttäjän mukaan valvoja oli seisonut noin metrin päässä autosta, Toivakan asianajajan mukaan noin 3 metrin päässä. Toivakan mukaan konkreettista vaaraa ei tilanteessa syntynyt. Hän myönsi oikeudessa olleensa harmistunut, kun sakko oli tulossa, mutta lähti mielestään liikkeelle täysin liikennerajoitusten mukaisesti.

Oikeudessa kuullun todistajan mukaan Toivakka peruutti ensin metrin, sitten puolitoista ja lopulta kiihdytti autoaan voimakkaasti. Pysäköinninvalvoja joutui todistajan mukaan väistämään autoa tilanteessa.

Toivakan mukaan hänen nelivetoinen autonsa kiihtyy nopeasti ja moottori pitää ääntä, mutta hänen tarkoituksenaan ei ollut ajaa kenenkään päälle.

Pysäköinninvalvojan asianajajan mukaan valvojalle oli koitunut tilanteen takia pitkäaikainen traumaperäinen stressireaktio. Hän vaatii Toivakalta 5500 euron korvauksia.

Toivakka on Jukurien toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja. Hän ilmoitti maanantaina jäävänsä sivuun tehtävistään toistaiseksi oikeusprosessin takia.

Tuomio asiassa annetaan marraskuun 6. päivä.

Luetuimmat