Mökkeilijät kyselevät, kuka siirtää Kyyvedessä mätänevän hirven raadon: " Jos se tulisi jonkun rantaan, niin voi kamala"

Turvonnut eläin ällöttää ja häiritsee paikallisia mökkeilijöitä.

Mari Koukkula

Etelä-Savon järvissä voi tällä viikolla polskia ilman huolta sinilevästä.

Kyyvedellä Kirkkosalmessa on kellunut pidemmän aikaa hirven ruho. Turvonnut eläin ällöttää ja häiritsee paikallisia mökkeilijöitä.

Luusniemellä Haukivuorella mökkeilevän Sirkku Viuhkosen vapaa-ajan asunto on kilometrin päässä kuolleesta hirvestä, mutta hänen enonsa kesän alussa tekemä löytö tuntuu silti epämukavalta.

- Kenenkään mökki ei ole siinä ihan vieressä, mutta on inhottavaa, että siellä on ison aikuisen hirven ruho. Jos se tulisi jonkun rantaan, niin voi kamala, Viuhkonen sanoo.

Ruho sijaitsee jyrkän kallion vieressä. Viuhkonen epäilee, että hirvi on uponnut keväällä jäihin tai tippunut kalliolta.

Viuhkosen mukaan ruhon siirtoa on pyydetty paikalliselta metsästysseuralta, poliisilta ja Mikkelin kaupungilta, mutta pyyntöihin ei ole tartuttu.

Suomen riistakeskuksen Etelä-Savon riistapäällikön Petri Vartiaisen mukaan ruhojen siirtämisessä nojataan metsästyslakiin. Sen mukaan se, jolle kuollut eläin aiheuttaa haittaa, saa siirtää sen omalla kustannuksellaan.

- Joskus metsästysseurat ovat lähteneet poistamaan näitä. Epäilen, että tässä tapauksessa eri tahot ovat arvioineet, ettei siirto kannata. Siirto vaatisi erikoisvälineistöä, koska mädännyttä ruhoa ei voi enää vetää.

Vartiainen uskoo luonnon hoitavan ruhon pian. Hirvi painuu pohjaan tai pienpedot hävittävät sen, jos ruho ajautuu rantaan.

Vartiainen ei usko, että mädännyt hirvi kelluu enää kauaksi. Veneilijöille siitä voi olla hajuhaittaa.

- Hirven kokoinen eläin haisee yleensä kymmenien metrien päähän.

Marika Lehto

Marika Lehto

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.