Mikkelin kaupungin ruokalistalla vain vähän luomua - pitäisikö olla enemmän?

Tuoreet tutkimukset puoltavat luomua osana terveellistä ruokavaliota. Ruoka- ja puhtauspalveluiden vt. palvelujohtaja Mia Hassisen mukaan tärkeämpää kuitenkin on, että koululaiset ja muut ruokapalveluiden asiakkaat ylipäätään syövät.

Mari Koukkula

Luomuruoka maistui eilen Lähemäen koululaisille. Normaalipäivinä sitä on tarjolla vain vähän.
Luomuruoka maistui eilen Lähemäen koululaisille. Normaalipäivinä sitä on tarjolla vain vähän.

Luomuruuan osuus Mikkelin kaupungin ruokalistoilla on melko pieni. Tällä viikolla poikkeuksen toi Etelä-Savossa vietettävän luomuviikon perinne- ja luomuruokapäivä.
– Luomua käytetään keittiöissä jonkin verran, mutta pienessä mittakaavassa, kertoo Mikkelin kaupungin ruoka- ja puhtauspalveluiden vt. palvelujohtaja Mia Hassinen.

Maakunnassa on tarjolla monipuolisesti luomutuotteita. Isoille keittiöille ne ovat kuitenkin liian kalliita.
– Esimerkiksi keskiviikon kouluruuan hinta oli selkeästi kalliimpi kuin tavallisen kouluruuan. Pelkästään raaka-ainekustannukset olivat noin kaksinkertaiset. Lisäksi sopivien luomutuotteiden hankinta teettää paljon enemmän työtä, Hassinen sanoo.
Hassisen mukaan raaka-aineet tarvitaan pitkälle esikäsiteltynä, ja luomutuotteissa sellaista tarjontaa on huonosti saatavilla.
– Luomutuottajien kohdalla myös kuljetuskustannukset tuottajalta keittiöön ovat usein liian isot.

Tuoreet tutkimukset puoltavat luomua osana terveellistä ruokavaliota. Hassisen mukaan tärkeämpää kuitenkin on, että koululaiset ja muut ruokapalveluiden asiakkaat ylipäätään syövät.
Luomua enemmän ruokalistoilla painotetaan lähiruuan osuutta. Lähiruuan suosiminen tukee Etelä-Savon elinkeinoa.

Luomuviikolla halutaan tehdä näkyväksi luomun käyttöä ja mahdollisuuksia. Perinne- ja luomuruokapäivän yksi tarkoitus oli edistää lasten ja nuorten terveellistä ruokavaliota.
– Tutkitusti luomussa antioksidanttipitoisuudet ovat isommat ja torjunta-ainejäämiä on vähemmän, kertoo viestintäsuunnittelija Heli Peltola Luomuinstituutista.

Luomuviikon järjestävät Luomuinstituutin jalkauttaminen -hanke ja Mikkelin ammattikorkeakoulun ympäristöteknologian opiskelijat Luomuliiton tuella.

Etelä-Savon Luomuviikon ohjelmaa

- Luomuviikolla Etelä-Savon kuntien ravintolat sekä kahvilat tarjoavat luomuruokaa ja kaupat esittelevät luomutuottajia.

- Luomutuote-esittelyitä ja -maistiaisia: Mikkelin Citymarketissa torstaista lauantaihin, Mikkelin Prismassa perjantaista lauantaihin ja Pieksämäen Citymarketissa perjantaina sekä kauppakeskus Stellan S-Marketissa torstaina ja perjantaina kello 10–17.

- Luomutori Haukivuoren asemalla lauantaina kello 12–15.

Ohjelma löytyy kokonaisuudessaan Luomuviikon Facebook-tapahtumasivuilta.

Marika Lehto