Lumi tärvelee ajoväylät kapeiksi ja epätasaisiksi — Mikkelissä läpi vuoden polkupyöräilevä Jorma Virolainen kuitenkin vakuuttaa vuosikymmenten kokemuksella, että kunnossapidossa on onnistuttu "ihmeen hyvin"

Bussikuskit, taksiautoilija ja polkupyöräilijä uskovat, että kunnossapitoväki tekee parhaansa.

Vesa Vuorela

Polkupyörällä kesät ja talvet liikkuva Jorma Virolainen muistuttaa, että kunnossapidon henkilökunta ei millään ehdi samanaikaisesti joka paikkaan.
Polkupyörällä kesät ja talvet liikkuva Jorma Virolainen muistuttaa, että kunnossapidon henkilökunta ei millään ehdi samanaikaisesti joka paikkaan.

Lumi ei päästä ammattiautoilijaa helpolla. Lumen kasaantuessa näkyvyys heikkenee ja kadut käyvät kapeiksi ja epätasaisiksi.

Mikkelin paikallisliikennettä ajava linja-autonkuljettaja Sandra Häkkinen kertoo, että keskustassa esimerkiksi Porrassalmenkadulla väylä on kutistunut niin ahtaaksi, että toisen bussin tai muun ison ajoneuvon tullessa vastaan vaikeudet ovat todellisia.

— Peruuttamaan ei sentään ole vielä tarvinnut ryhtyä. Autoa hiljalleen hivuttelemalla on hankalat paikat hoidettu, Häkkinen valottaa.

Vesa Vuorela

Linja-autonkuljettaja Tuomo Pöyry toivoo, että yksityisautoilijat parkkeeraisivat ajokkinsa niin lähelle tien reunan lumivallia kuin pystyvät, jotta ajoväylä pysyisi mahdollisimman leveänä.

Häkkinen ja hänen kollegansa Tuomo Pöyry antavat Mikkelin katujen kunnossapidolle kohtalaisen arvosanan. Petraamisen varaa eittämättä olisi, mutta toisaalta he myös ymmärtävät henkilökunnan ja -kaluston rajojen tulevan vastaan, kun lunta on satanut paljon lyhyessä ajassa.

— Auraajatkin ovat vain ihmisiä, bussikuskit muistuttavat.

"Teiden huono kunto on täysin ymmärrettävää"

Taksiautoilija Henri Saarinen yhtyy linja-autokuskien ajatuksiin. Hän on varma, että kunnossapitoväki tekee parhaansa niin autoilijoiden, pyöräilijöiden kuin kävelijöiden hyvinvoinnin eteen.

— Tiet ovat huonossa kunnossa, mutta tällä hetkellä se on täysin ymmärrettävää, Saarinen kuittaa.

Vesa Vuorela

Taksiautoilija Henri Saarinen tietää, että epätasaisilla ja kapeilla kaduilla rattimiehen on oltava tavallistakin varovaisempi.

Napakassa viimassa torin poikki pyöräilevää Jorma Virolaista eivät sääilmiöt säikäytä.

— Olen liikkunut polkupyörällä kesät ja talvet viimeiset 30 vuotta, hän kertoo.

Nyt jo eläkkeellä oleva Virolainen pyöräili työssä käydessään päivittäin Siekkilän ja Pursialan väliä. Hän muistaa lunta olleen joinakin talvina niin paljon, että Kaihun kohdalla pyörää joutui polkemisen sijaan kantamaan.

Monena vuonna tilanne on ollut huonompi, vaikka lunta olisi satanut paljon vähemmän kuin nyt. — Jorma Virolainen

Vuosikymmenien pyöräilykokemuksella Virolaisella riittää näkemystä arvioida liikenneväylien kunnossapidon onnistumista tänä talvena.

— Ihmeen hyvin on onnistuttu. Monena vuonna tilanne on ollut huonompi, vaikka lunta olisi satanut paljon vähemmän kuin nyt.

"Kahta asiaa on vaikea tehdä samanaikaisesti"

Mikkeliläisten mielipiteet katujen kunnossapidosta eivät ole pelkästään mairittelevia. Kaupungin kunnossapitopäällikkö Päivi Turkki osaa odottaa kitkerää palautetta aina, kun lunta on tullut nopeasti ja paljon.

Mikkelissä keskusta-alueen kunnossapidosta vastaa Viherpalvelut Hyvönen Oy. Keskustan ulkopuolella urakoi YIT rakennus Oy.

— Urakoitsijoiden mukaan työtä tehdään tasaisesti kaikella käytettävissä olevassa kalustolla ja henkilökunnalla, Turkki sanoo.

Ongelmaksi voi käydä se, että samat työntekijät vastaavat sekä auraamisesta että lumenpoistosta.

— Niitä kahta asiaa on vaikea tehdä samanaikaisesti.

Kommentoidut