Savonlinnan keskusta yrittää vielä valtuustoa koolle maakuntakysymyksessä – "Mikkelin kanssa palattava neuvottelupöytään"

Keskustavaltuutettujen enemmistö katsoo, että nyt pitää varautua molempiin maakuntaratkaisuihin.

Soila Puurtinen

Savonlinnan keskustan ryhmän edustajista kuvassa Tuukka Suomalainen, Kirsi Torikka ja Reima Härkönen (oikealla).
Savonlinnan keskustan ryhmän edustajista kuvassa Tuukka Suomalainen, Kirsi Torikka ja Reima Härkönen (oikealla).

Osa Savonlinnan keskustan valtuustoryhmästä pyrkii saamaan kaupunginvaltuuston uudelleen koolle päättämään sote-maakunnasta ja Savonlinnan seudun suuntautumisesta.

Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja, kaupunginvaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Reima Härkönen tiedottaa valtuustoryhmän enemmistön kannattavan ylimääräisen kaupunginvaltuuston koollekutsumista. Härkönen on lähettänyt valtuutetuille viestin näkemyksestä.

Valtuuston kokoontuminen edellyttää sitä, että neljäsosa kaikista valtuutetuista niin haluaa.

Härkönen perustelee kokousta tilanteen olennaisella muuttumisella nyt, kun Pohjois-Savon kunnat ovat pääosin vastustaneet Itä-Savon kuulumista Pohjois-Savoon.

Härkösen mielestä neuvotteleminen olisi nyt viisasta.

"Siinä tapauksessa, että valtioneuvosto päättää pitää meidät Etelä-Savossa, olisi viisasta jatkaa pikaisesti neuvotteluja Mikkelin kaupungin ja Essoten kanssa sen sopimuksen pohjalta, minkä kaupunkiemme johtajat loppukesällä ovat neuvotelleet", toteaa Härkönen viestissään kaupunginvaltuuston jäsenille.

Hän sanoo, että neuvotteluihin tulee myös Sosterin ottaa osaa.

"Ei voi jäädä yhden kortin varaan"

"Sopimuksessa lähtökohtana oli, että Etelä-Savossa toimii jatkossakin kaksi ympärivuorokautisesti päivystävää keskussairaalaa ja että Savonlinna toimisi sote-maakuntahallinnon keskuksena. Mikkelin kaupunki ja Essote on tämän sopimuksen osaltaan hyväksyneet", kirjoittaa Härkönen viestissään kaupunginvaltuuston jäsenille.

Savonlinnan keskustan valtuustoryhmän enemmistön mielestä kaikkea ei ole tässä tilanteessa järkevää jättää yhden kortin varaan, vaan neuvotteluita on jatkettava Mikkelin kaupungin kanssa.

Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen sanoo, että ilman muuta Mikkelillä on edelleen valmius neuvotella asioista, mutta että on muistettava, etteivät neuvotteluja käy kaupungit vaan sairaanhoitopiirien kuntayhtymät.

– Sosterin puolella on tähän asti systemaattisesti ilmaistu, ettei heillä ole valmiutta neuvotteluihin.

Halonen korostaa, että yhteisymmärrys on löydyttävä Sosterin ja Essoten välillä. Ilman sitä hänen ja Janne Laineen laatimat sovintoesitykset ovat hyödyttömiä.

Juttuun päivitetty kello 15.19 Timo Halosen kommentit.