Miestutkijat kertovat polarisoituneesta miehen asemasta: ”Jos syntyy mieheksi, elämä voi mennä joko tosi hyvin tai tosi huonosti”

Miestutkimukseen perehtynyt Tampereen yliopiston tutkijatohtori Petteri Eerola pitää miehiin kohdistuvia odotuksia edelleen tosi tiukkoina.

AOP

Kuvituskuva. Tutkijoiden mukaan yhteiskunnassamme odotetaan, että miehillä on koko paketti kunnossa ja että he haluavat esimiehiksi.

Tampereen yliopiston sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtori Hanna Ojala arvioi, että keski-ikäisillä miehillä menee todella hyvin yhteiskunnassamme.

— Miehillä on kulttuurissamme edelleen patriarkaalinen valta-asema. Hyvin toimeentulevat, keski-ikäiset miehet ovat esillä koko ajan, jos selaa esimerkiksi päivän lehtiä tai avaa netin. Toisaalta on taas syrjäytyneet miehet: alkoholisoituneista ja kodittomista suurin osa on miehiä, Ojala sanoo.

— Jos syntyy mieheksi, elämä voi mennä joko tosi hyvin tai tosi huonosti. Naiset kulkevat keskimäärin enemmän keskivälillä.

Miksi on näin?

— Yhteiskuntamme tuottaa tällaista mallia. Miehille ladatut odotukset ovat menestyvän miehen malleja. Odotetaan, että miehillä on koko paketti kunnossa, Ojala analysoi.

— Paineet naisille eivät ole niin suuria kuin miehille – automaattisesti ajattelemme, että miehet haluavat ja hakeutuvat esimiestehtäviin. Siinä on myös se sana ”esimies”.

Ojala analysoi, että miehistä puhutaan useimmiten kahdessa yhteydessä: joko heidän ongelmistaan tai menestyksestään.

— Meidän pitäisi alkaa kiinnittää enemmän huomiota siihen, millaisista miehistä puhumme.

Vahvat normit

Miestutkimukseen perehtynyt Tampereen yliopiston tutkijatohtori Petteri Eerola pitää miehiin kohdistuvia odotuksia edelleen tosi tiukkoina.

— Meillä on tosi paljon käsityksiä siitä, millaisia ovat kunnon miehet ja tosimiehet. Meillä on vahvat normit siinä, miten miesten tulee pukeutua, käyttäytyä ja mitkä ovat miesten töitä. Kulttuuriset stereotypiat eivät ole hävinneet minnekään.

Ojalan ja Eerolan mukaan mieheyden mallit ovat viime vuosina moninaistuneet.

— Käsitykset ovat onneksi alkaneet löystyä. Positiivinen kehityssuunta on ollut, että tämän päivän pojilla on verrattain paremmat mahdollisuudet olla sellaisia poikia kuin he itse haluavat, Eerola sanoo.

Hän toivoo, että yhteiskuntamme kehittyisi entistä vapaampaan suuntaan.

– Kulttuuriset asenteet eivät kuitenkaan muutu helposti. Media, elokuvat ja poliittinen päätöksenteko vaikuttavat paljon. Kaikkien intressissä ei ole muuttaa vallitsevia stereotypioita.

"Parantamisen varaa on"

Miesten tasa-arvo ry:n hallituksen puheenjohtaja Juuso Erno näkee miesten aseman yhteiskunnassa olevan kohtuullisella tolalla, mutta hänen mukaansa epäkohtia löytyy.

— Parantamisen varaa on tasa-arvoisessa lainsäädännössä, terveydenhuollossa ja koulutusjärjestelmässä. Meille pitäisi saada sukupuolineutraali asevelvollisuus ja tasa-arvolaki.