Vuoden maisemateoksi Etelä-Savossa entisen koulutilan miljöön kehittäminen — Otavan koulutilan ystävät lähtevät kisaamaan valtakunnallisesta tunnustuksesta

Etelä-Savon vuoden maisemateko -tunnustuksen sai Mikkelin Otavassa entisen koulutilan kulttuurimaisemaa kehittävä yhdistys.

Vesa Vuorela

Otavan koulutilan ystävät ry:n työ lakkautetun koulutilan ympäristön 
vaalimisessa huomioitiin Etelä-Savon vuoden ympäristöteko 
-tunnustuksella.
Otavan koulutilan ystävät ry:n työ lakkautetun koulutilan ympäristön vaalimisessa huomioitiin Etelä-Savon vuoden ympäristöteko -tunnustuksella.

Otavan koulutilan ystävät ry on perustettu vuonna 2015. Sen työ entisen koulutilan miljöön elävänä säilyttämisessä palkittiin nyt Etelä-Savon vuoden maisemateko -tunnustuksella.

Valintaraadin mukaan perusteina olivat kohteen maisemanhoidon lisäksi toiminnan yhteisöllisyys ja yleishyödyllisyys.

Lisäarvoa toi sijainti arvotetulla alueella. Muista erottavat piirteet sekä itsenäisyyden merkit maisemassa olivat myös ansioita.

Palkintoraadin mielestä Otavan koulutilan ystävien toiminta täyttää hyvin kaikki nämä kriteerit.

Perustelujen mukaan koulutilan ystävät ovat tuoneet elämää lakkautettuun maatalous- ja puutarhakouluympäristöön. Toiminta on monipuolista, kaikille avointa ja perustuu vahvasti yhteistyöhön.

Koulutilan ystävien toiminnalla on saatu käännettyä koulutilan lakkauttamisen aiheuttamat kielteiset vaikutukset positiiviseksi toiminnaksi. Arvokas ja monimuotoinen puistoalue sijaitsee keskeisesti taajama-alueella, joten toiminnan vaikutukset ulottuvat laajalle joukolle niin asukkaita kuin alueella toimivien yritysten asiakkaita ja muita kulkijoita.

Koulutilan ystävät hoitavat yhteistä ympäristöä ja järjestävät toimintaa talkoilla. Tapahtumat on suunnattu eri ikäisille. Kohde toimii myös oppimisympäristönä ja säilyttää näin sekä koulutilan perinteitä.

Toiminta arvioitiin eteenpäin katsovaksi, uutta luovaksi ja kestävän kehityksen mukaiseksi.

Yhdistyksessä toimii suuri joukko aktiivisia ihmisiä ja toiminta kiinnostaa laajasti myös muita, mikä turvaa toiminnan ja sitä kautta maisemanhoidon jatkuvuutta.

Raadin mielestä yhdistys on kannustavana esimerkkinä myös kaikille muille yhteiskunnan muutosten edessä oleville.

Vuoden maisemateko on Maa- ja kotitalousnaisten vuotuinen maisema-aiheinen kisa, jolla pyritään nostamaan maiseman ja maisemanhoidon arvostusta, lisäämään yhteisöllisyyttä ja edistämään kohteiden säilymistä.

Maakunnalliset voittajat kisaavat valtakunnallisesta Vuoden maisemateko-palkinnosta, joka valitaan marraskuussa. Tänä vuonna kilpailu järjestetään kolmatta kertaa, ja teemana on ”Itsenäisyyden merkit maisemassa”. Kilpailun suojelijana toimii ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, ja se on osa Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumia.