Loma jää taakse, koulutyö alkaa — Kuuman kesän lopussa odottaa taas arki, jonka mikkeliläiset ottavat iloisina vastaan

Petra Mällinen lähtee ekalle luokalle, Liisi Mäkelä aloittaa gradun tekemisen. Kysyimme mikkeliläisiltä, miltä koulun aloittaminen taas tuntuu.

Katri Ikävalko

Reput on kaivettu jo monessa perheessä esiin tulevan kouluvuoden takia.
Reput on kaivettu jo monessa perheessä esiin tulevan kouluvuoden takia.

Tuhansien koululaisten ja opettajien kesäloma on lopuillaan. Ensi maanantaina alkavat Mikkelin peruskoulut ja lukiot. 

Etelä-Savossa koulunsa aloittaa yli 12 000 peruskoululaista. Ekaluokkalaisia on noin 1 400.

Mikkeliläinen Kristiina Mällinen on oli 7-vuotiaan tyttärensä kanssa ostoksilla. Tytär on syksyn ekaluokkalaisia.

Kari Toiviainen

7-vuotiaalla Petra Mällisellä on edessä jännät ajat, kun hän menee ekaluokalle. Kristiina-äidillä on puolestaan loma loppumassa ja sen vähän harmittaa.

— Kivalta tuntuu, kun koulu alkaa. Vähän se kyllä jännittää. En ole käynyt tutustumassa koulumatkaan, kun reitti on tuttu eskariajalta, Petra Mällinen kertoo.

Äidille Kristiina Mälliselle lasten kouluun lähtö on entuudestaan tuttua. Perheen kolmesta lapsesta yksi on jo ollut koulussa.

— Itselläni on vielä viikko lomaa. Ainahan loman loppuminen vähän harmittaa, mutta lomasää on ollut kesälomalaisen mieleen, Kristiina Mällinen sanoo.

Edessä gradun teko

Liisi Mäkelä, Emmi Peltola ja Laura Kykkänen aloittavat viimeisen opiskeluvuotensa.

Kari Toiviainen

Yliopisto-opiskelijat (vasemmalta) Liisi Mäkelä, Laura Kykkänen ja Emmi Peltola saavat vielä lomailla kuun loppuun, ennen kuin viimeinen opiskeluvuosi alkaa. He valmistuvat erityisopettajaksi Jyväskylän yliopistosta.

— Kaikki opiskelemme yliopistossa Jyväskylässä. Opiskelun alkuun on vielä kuukausi aikaa. Vähän harmittaa, kun ihana kesä on pian ohi. Raskain mielin palataan opiskelun pariin, he valittelevat.

Tytöillä on edessään viides eli viimeinen opiskeluvuosi, ja kaikilla on edessä gradun teko.

— Toisaalta opiskeluun liittyy se hyvä puoli, että kesän jälkeen pääsee tapaamaan Jyväskylässä opiskelukavereita. Tultiin muutamaksi päiväksi Mikkeliä katsomaan, kun yksi meistä on täältä kotoisin, nuoret tuumaavat.

Kari Toiviainen

Jaana Lehtisen mielestä tänä kesänä jokaisella on ollut mahdollisuus saada lomastaan kaikki irti, eikä häntä töiden alkaminen varsinaisesti harmita.

Turkulaiset Jaana ja Liia Lehtinen kiertelivät Mikkeliä katsomassa Aalto-yliopistoon tulevalle opiskelija-asuntoa.

— Hyvällä ja innokkaalla mielellä olen aloittamassa opiskelua Mikkelissä. Kaupunki on tuttu, kun isovanhemmat asuvat täällä. Opiskelu alkaa elokuun lopussa, Liia Lehtinen sanoo.

Äidillä Jaana Lehtisellä loma päättyy ja työt alkavat.

— Sää on ainakin lomalaisia tänä kesänä suosinut. Yleensä tällaisia lomasäitä haetaan ulkomailta. Nyt ne ovat hellineet meitä. Siinä mielessä loman loppuminen ei harmita. Jokainen voi säätää omaa arkeaan ja ottaa kesästä kaiken irti. Se on asenteesta kiinni.

Koulu tuo rutiinia elämään

Mikkeliläiset Hilla Kainulainen ja Minja Haimilahti aloittavat peruskoulun toiseksi viimeisen luokka-asteen.

Kari Toiviainen

Hilla Kainulainen (vas.) ja Minja Haimilahti sanovat koulutyön alkamisen tuovan elämään rutiinia ja rytmiä lisää. Heistä on kiva, kun tapaa taas kavereita.

— Mennään kasiluokalle, ja on ihan kiva, kun koulu taas alkaa. On mukava nähdä kavereita pitkän kesäloman jälkeen eikä koulun alku harmita, Hilla ja Minja sanovat.

— Koulun alku tuo rutiinia päivään ja elämään. Rutiinista on kiva saada taas kiinni. Lomalla nukkuukin pitkään, kun ei tarvitse lähteä minnekään.

Kommentoidut