Miehet laiminlöivät hevosten hoidon Pieksämäellä – Käräjäoikeus tuomitsi päiväsakkoihin eläinsuojelurikoksesta

Pieksämäellä ja Forssassa pidetyt hevoset kärsivät muun muassa nälästä ja hoitamattomista vaivoista.

Henri Väisänen

Etelä-Savon käräjäoikeuden tuomiossa otettiin huomioon, että hevosten olosuhteisiin tuli myöhemmin parannuksia.
Etelä-Savon käräjäoikeuden tuomiossa otettiin huomioon, että hevosten olosuhteisiin tuli myöhemmin parannuksia.

Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi kaksi miestä päiväsakkoihin Pieksämäellä ja Forssassa tapahtuneesta eläinsuojelurikoksesta. Oikeus katsoi miesten laiminlyöneen omistamiensa hevosten hoitoa vuosina 2018 ja 2019.

Miehet omistivat tuolloin 17–25 hevosta. Eläintenpito oli miehille harrastus, ei tulonlähde, ja molemmat kävivät päivätöissä.

Ensimmäinen eläinsuojelutarkastus hevostenpitopaikkaan tehtiin toukokuussa 2018 Pieksämäellä. Sittemmin tarkastuksia tehtiin useissa osoitteissa Pieksämäellä ja Forssassa miesten ja hevosten muuttaessa paikasta toiseen.

Tarkastuksissa eläintenpidossa todettiin useita puutteita ja epäkohtia, kuten karsinoiden lantaisuutta, hevosten kavioiden hoidon laiminlyöntiä sekä säänsuojan ja lepopaikkojen puutetta.

Hevosilla ei ollut tarjolla tarpeeksi ruokaa ja vettä, joten osa niistä oli nälkiintyneitä. Sairaille eläimille ei oltu järjestetty asianmukaista hoitoa ja niillä oli hoitamattomia vaivoja. Ensimmäisessä paikassa hevosten pihatto oli eläinsuojeluviranomaisen mukaan vaarallinen sen osittain romahtaneen katon takia.

Miehet myös korjasivat ongelmia

Miehet kiistivät syyllistyneensä eläinsuojelurikokseen. He kertoivat parantaneensa eläinten tilannetta jatkuvasti viranomaisohjeistuksen mukaisesti.

Miehet myönsivät, että hevostenpidon olosuhteet eivät välttämättä olleet kaikilta osin ihanteellisia, mutta eivät pitäneet tätä eläinsuojelulain tarkoittamana julmana kohteluna tai tarpeettoman kärsimyksen aiheuttamisena eläimille.

Käräjäoikeus totesi miesten menettelyn täyttävän eläinsuojelurikoksen tunnusmerkistön. Toisaalta oikeus otti huomioon, että miehet tosiaan korjasivat hevostenpidossa todettuja ongelmia. Viimeisimmän eläinsuojeluviranomaisen tarkastuskertomuksen mukaan hevosten olosuhteissa ei ollut enää huomautettavaa.

Molemmat miehet tuomittiin maksamaan 60 päiväsakkoa, josta toiselle miehelle tuli maksettavaa 1 440 euroa ja toiselle 2 160 euroa.