Mikkeliläinen Iris Damstén saattaa tänään isovanhempansa Bertelin, 92, ja Katrin, 91, Linnan juhliin: "Tämä on heille hieno kunnianosoitus"

Juhlia on jännitetty Damsténin perheessä jo monta viikkoa. Isovanhempiensa saattajana oleva Iris Damstén löysi itselleen mekon Mikkelin Carlsonilta.

Mika Strandén

Bertel ja Katri Damstén myönsivät etukäteen vähän jännittävänsä juhlavaa itsenäisyyspäivän vastaanottoa presidentinlinnassa.
Bertel ja Katri Damstén myönsivät etukäteen vähän jännittävänsä juhlavaa itsenäisyyspäivän vastaanottoa presidentinlinnassa.

Mikkeliläinen Iris Damstén saattaa torstaina isovanhempansa Bertel ja Katri Damsténin Linnan juhliin. Lappeenrantaiset sotaveteraanit Bertel, 92, ja Katri, 91, Damstén kutsuttiin presidentin itsenäisyyspäivävastaanotolle tänä vuonna ensimmäistä kertaa.

Iris Damstén kertoi torstaina aamulla puhelimitse Länsi-Savolle, että kolmikko saapui Helsinkiin hotelliin valmiiksi jo keskiviikkona.

— Jännitystä on ilmassa. Tähän on valmistauduttu jo monta viikkoa, Iris Damstén sanoi.

Kun kutsu saapui isovanhemmille, oli heidän seuraavana yönä hieman vaikea nukkua. Iris Damstén sai tiedon kutsusta työmatkalle ulkomaille, kun hänen äitinsä ilmoitti mummin ja ukin kutsusta.

— Onnittelin ensin äitiä, että hän pääsee nyt sitten etsimään mekkoa. Hän kuitenkin sanoi, että minähän sinne juhliin olen menossa, Iris Damstén nauroi.

Kutsu linnaan oli tärkeä asia

Bertel ja Katri Damstén kertoivat itsenäisyyspäivän alla miettineensä, miten hienoa on, että veteraaneja muistetaan kutsumalla linnanjuhliin. Samaa mieltä on myös tyttärentytär.

— Tämä on heille hieno kunnianosoitus. Heille suomalaisuus ja suomalaiset merkitsevät niin paljon. Heille on erityisen tärkeää päästä presidentinlinnaan, Iris Damstén kertoi.

Mika Strandén

Damsténien virallinen juhlakutsu ei kolahtanut arkisesti postilaatikkoon, vaan posteljooni toi sen henkilökohtaisesti perille asti.
Damsténien virallinen juhlakutsu ei kolahtanut arkisesti postilaatikkoon, vaan posteljooni toi sen henkilökohtaisesti perille asti.

Bertel Damsténilla ei ole sotamuistoja rintamalta, sillä hän oli talvisodan alkaessa liian nuori. 17-vuotiaana hän pääsi Pielisenjärven IS-komppaniaan torjumaan desanttien tuhotöitä, jotka kohdistuivat ihmisiin ja koteihin.

Katri Damstén taas on ollut kasarmilla tarjoilemassa ja muissa huoltotehtävissä sekä muonittamassa miinanraivaajia Suomenlahdella.

Naimisissa he ovat olleet 64 vuotta.

Mekko löytyi Mikkelin Carlsonilta

Sotaveteraanit ovat Linnan juhlien kunniavieraita ja Damsténitkin pääsevät juhliin ensimmäisten joukossa. Iris Damsténin mukaan molemmat isovanhemmat aikovat kävellä linnaan omin jaloin, molemmat ehkä hieman tyttärentyttärestä tukea ottaen.

Bertel Damstén pukeutuu mustaan pukuun ja hopeanharmaaseen kravattiin, Katri Damstén klassiseen mustaan housupukuun.

— Itse laitan päälleni hopeanharmaan mekon, jossa on kasvipitsikoriste. Mekko löytyi Mikkelin Carlsonilta, Iris Damstén kertoo.

Isovanhemmat ovat jo etukäteen kertoneet, että piipahdus juhlien tanssiparketilla kiinnostaisi – jos siellä ei ole liikaa tungosta.

— Tällaisia suunnitelmia olen kuullut ja tietysti lähden tanssissa auttamaan, Iris Damstén naurahti.

Luetuimmat