Suomen ihotautilääkärit vaativat iho-oireita aiheuttavaa perusvoidetta pois markkinoilta

Alkuvuonna on tullut ilmi yli 30 voiteen aiheuttamaa tapausta.

Vesa Vuorela

Ihotautien erikoislääkäri Raimo Suhonen haluaa lääkeyhtiön poistavan haitallisen voiteen markkinoilta.
Ihotautien erikoislääkäri Raimo Suhonen haluaa lääkeyhtiön poistavan haitallisen voiteen markkinoilta.

Suomen ihotautilääkärit ovat tavanneet eri puolilla maata alkuvuoden aikana yli kolmekymmentä potilasta, jotka ovat saaneet allergisia reaktioita Apobase-perusvoiteista. Apobase-ihonhoitotuotteita markkinoi Actavis-lääkekonsernin Suomen-tytäryhtiö.

Muutamia potilaita on joutunut osastohoitoon. Lääkärien tiedossa on myös potilaita, joiden iho-oireet ovat pahentuneet voiteen käytön myötä. Yhteensä kymmenen potilasta on todettu epikutaanitesteissä allergisiksi voiteelle.

Lääkärien mukaan olisi ensiarvoisen tärkeää, että yhtiö vetäisi epäilyksenalaiset tuote-erät pois myynnistä. Mikkelin Lääkärikeskus Ikioman ihotautien erikoislääkäri Raimo Suhonen kertoo, että lääkärit ovat olleet yhteydessä yhtiöön.

– Firma ei ole ollut halukas vetämään tuotteita pois, vaan myynti jatkuu edelleen.

Koska mitään ei ole tapahtunut, haluavat lääkärit tuoda tapauksen julkisuuteen. Iho-oireiden syyksi ihotautilääkärit arvelevat voiteen säilytteen vaihtamista toiseen. Euroopan Unioni haluaa eroon parabeenisäilytteistä, mutta Suhonen pelkää asiassa joudutun ojasta allikkoon.

— Mahdollista on sekin, että säilytteessä on jotain muuta ainetta. Säilytteet tulevat tehtaille alihankkijaketjun kautta. Usein ketjun päässä on intialainen firma, josta tarkkojen tietojen saaminen voi olla epäluotettavaa, Suhonen lisää.

Apobase-voide ei ole varsinaisesti lääkeaine, joten asia Turvallisuus- ja kemikaalikeskus Tukesin, eikä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean. Suhonen arvioi, että Tukesiin tehdään lukuisia ilmoituksia haittavaikutuksista.

Ville Niskanen

Ville Niskanen