Rikottu Taidepoliisi ei palaa liikenneympyrään, mutta uusi veistos tulee tilalle: ”Hankitaan jotain rouheampaa ja paksumpaa terästä”

Mäntyharjussa ollaan pettyneitä ja surullisia ilkivallasta. Taloudellisista vahingoista kärsivät kunta ja veistoksen omistaja, taiteilija Pekka Kauhanen.

Ilkivallan tuloksena pronssista, alumiinista ja teräksestä valmistettu veistos naarmuuntui ja hahmolta irtosivat pää ja sormi.
Ilkivallan tuloksena pronssista, alumiinista ja teräksestä valmistettu veistos naarmuuntui ja hahmolta irtosivat pää ja sormi.

Taidepoliisi eli virallisesti kuvanveistäjä Pekka Kauhasen veistos Velj’Puolj’ ei palaa enää Mäntyharjun liikenneympyrään.
Veistos rikottiin ilkivaltaisesti keskiviikkoiltana ja siirrettiin aamulla talteen mäntyharjulaisen yrittäjän tiloihin.
Ilkivallan tuloksena pronssista, alumiinista ja teräksestä valmistettu veistos naarmuuntui ja hahmolta irtosivat pää ja sormi.

Mäntyharjun kunnanjohtaja Jukka Ollikainen ja taidekeskus Salmelan toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala ovat pahoillaan tapauksesta.
Kesäkuun alussa liikenneympyrään tuotu veistos on kokenut aiemminkin ilkivaltaa. Veistoksen käsiin on viritetty muun muassa oluttölkkejä ja laitettu pyörän rengas kaulan ympäri.
Ollikaisen mukaan veistos kuitenkin sai myös paljon positiivista palautetta.
– Se oli lyhyt ilo meille. Olen pettynyt, Ollikainen sanoo.
Hoikkala sanoo olevansa erittäin surullinen veistoksen ikävästä kohtalosta. Ilkivallasta on ilmoitettu poliisille ja tekijät, mäntyharjulaiset, aikuiset miehet, ovat tiedossa.
– Haluan nyt korostaa, että tällä kertaa kyseessä ei ole nuoriso, jota usein syytetään. Päinvastoin, monet nuoret ovat auttaneet tapauksen selvittelyssä, joten iso kiitos välittämisestä, Hoikkala sanoo.

Mäntyharjun kunta ja Salmela jatkavat yhteistyötä liikenneympyrän veistoksesta, joten tilalle tulee uusi teos. Ajatuksia on jo vaihdettu, mutta aikataulusta ei ole vielä tietoa. Hoikkalan mukaan seuraava veistos on sellainen, joka ”kestää enemmän katseita”.
– Eli paksumpaa terästä tällä kertaa, Hoikkala arvelee.
Ollikainen on samoilla linjoilla.
– Jotain rouheampaa. Täytyy kai hankkia sellainen veistos, joka liikkuu vain nosturilla.

Velj’ Puolj’ oli esillä Salmelan näyttelyissä kesällä 2016, josta veistos siirtyi lainaan liikenneympyrään.
Kauhanen on yksi Suomen tunnetuimmista kuvanveistäjistä ja veistos on hyvin arvokas. Kauhanen on tulossa arvioimaan veistokselle aiheutuneet vauriot, minkä jälkeen Taidepoliisi siirretään taiteilijan luokse korjattavaksi.
Taiteilija omistaa veistoksen itse, joten Kauhanen kärsii suurimman osan taloudellisista vahingoista. Lisäksi kustannuksia tulee Mäntyharjun kunnalle.

Tapauksella oli paljon silminnäkijöitä. Asia on siirtynyt Itä-Suomen poliisille, jolle havaintoja voi ilmoittaa joko puhelimitse 0295415232 tai sähköpostilla vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi.