Essoten hallituksen puheenjohtaja tyrmää kaavaillun keskussairaaloiden työnjakomallin: ”En voi hyväksyä sitä, että tekonivelleikkaukset keskitettäisiin Savonlinnaan” — Sosterin Panu Peitsaron mukaan ajatusta ei ole kuopattu

Essoten hallituksen puheenjohtaja Aira Kietäväinen (kesk.) torppaa maaliskuussa kaavaillun Mikkelin ja Savonlinnan keskussairaaloiden työnjakomallin. Sosterin johtajan Panu Peitsaron mukaan ajatusta tekonivelleikkausten keskittämisestä Savonlinnaan ei ole kuopattu.

Timo Seppäläinen

Kuvituskuva arkistosta. - En voi hyväksyä suoralta kädeltä sitä, että nimenomaan tekonivelleikkaukset keskitettäisiin Savonlinnaan. Tarkastelussa on tullut ilmi, että tämä malli vaarantaisi Mikkelin sairaalan laajan päivystyksen. Asia on harkittava uudelleen, sanoo Essoten hallituksen puheenjohtaja Aira Kietäväinen.
Kuvituskuva arkistosta. - En voi hyväksyä suoralta kädeltä sitä, että nimenomaan tekonivelleikkaukset keskitettäisiin Savonlinnaan. Tarkastelussa on tullut ilmi, että tämä malli vaarantaisi Mikkelin sairaalan laajan päivystyksen. Asia on harkittava uudelleen, sanoo Essoten hallituksen puheenjohtaja Aira Kietäväinen.

Essoten hallituksen puheenjohtaja Aira Kietäväinen (kesk.) vaatii lisää selvityksiä ja uusia laskelmia siitä, miten Savonlinnan ja Mikkelin keskussairaaloiden työnjako järjestetään lähitulevaisuudessa.

Maaliskuussa uutisoitiin, että Etelä-Savon maakunnan tekonivelleikkaukset aiotaan keskittää ensi syksystä alkaen Savonlinnan keskussairaalaan.

Tuolloin kerrottiin, että Essoten ja Sosterin yhdessä kaavaileman työnjaon mukaan Savonlinnaan matkustaisi vuosittain leikattavaksi arviolta 420 sellaista lonkka- ja polviproteesileikkauspotilasta, jotka on aiemmin leikattu Mikkelissä.

— En voi hyväksyä suoralta kädeltä sitä, että nimenomaan tekonivelleikkaukset keskitettäisiin Savonlinnaan. Tarkastelussa on tullut ilmi, että tämä malli vaarantaisi Mikkelin sairaalan laajan päivystyksen. Asia on harkittava uudelleen, Kietäväinen sanoo.

— Vaikka maaliskuussa esitetty neuvottelupohja oli selkeä vaihtoehto, se ei todellakaan ole optimaalinen. Vaikutukset olisivat voineet olla aika negatiiviset Mikkelin keskussairaalan päivystykselle. Mikkelin päivystystä ei missään olosuhteissa saa vaarantaa.

Kietäväisen mukaan kirurgit ja ortopedit kyseenalaistivat julkisuudessa esillä olleen kaavaillun työnjakomallin.

— Kauttaaltaan malli herätti epäilyksiä. Viestiä alkoi tulla henkilöstön ja luottamushenkilöiden keskuudesta. Myös selvityksessä ilmeni heti, että esitetyssä vaihtoehdossa on paljon riskejä. Nyt selvitetään muita vaihtoehtoja, jotta voidaan minimoida riskit kummankin sairaalan osalta niin, että toimintavalmius säilytetään.

Savonlinnasta Mikkeliin siirtyvien leikkausten määrästä ei takeita

Maaliskuussa esitetyn kaavailun mukaan Mikkelin sairaalaan keskitettäisiin suurin osa päivystyskirurgiasta.

Savonlinnan seudulta tulisi Mikkeliin noin 200 päivystysleikkauspotilasta, 20 paksusuolileikkauspotilasta, 70 selkäpotilasta ja 130 rintarauhasleikkauspotilasta. Tällöin Savonlinnasta tulisi Mikkeliin yhteensä 420 leikkausta.

Kietäväisen mukaan laskelman käytännön toteutumisesta ei ole mitään takeita.

— Laskennallisesti tiettyjen leikkausmäärien täyttymiseen ei voi luottaa.

Kietäväinen muistuttaa, että valinnanvapauden tullessa voimaan savonlinnalaiset potilaat voivat valita Mikkelin sairaalan sijaan esimerkiksi Kuopion yliopistollisen sairaalan. Näin Mikkelin sairaalaan ei välttämättä tulisi keskittämisasetuksen vaatimaa leikkausmäärää.

— Tässä täytyy ajatella myös euroja: millä kustannuksilla tehdään mitäkin ja missä, Kietäväinen huomauttaa.

— Molemmin puolin on edelleen olemassa tahto siihen, että saadaan täytettyä keskittämisasetuksen vaatimukset ja turvattua päivystykset molemmissa keskussairaaloissa.

Essoten johtaja: "Asia on valmistelussa"

17. päivä huhtikuuta Sosterin ja Essoten luottamushenkilöt sekä viranjohto kokoontuvat seminaariin keskustelemaan työnjaosta uudelleen.

— Asia on valmistelussa, kommentoi Essoten johtaja Risto Kortelainen lyhyesti.

Sosterin johtaja Panu Peitsaro sanoo täsmälleen samat sanat kuin Kortelainen.

Kumpikaan ei halua tiedottaa julkisuuteen mitään työnjakomallin kehittämisestä.

Myös Sosterin ja Essoten yhteiseksi kirurgian vastaavaksi ylilääkäriksi valittu kirurgian erikoislääkäri, professori Hannu Paajanen korostaa sähköpostivastauksessaan, että neuvottelut mallista ovat edelleen kesken.

Peitsaro: Ajatusta tekonivelleikkausten keskittämisestä Savonlinnaan ei ole unohdettu

Kun Peitsarolta kysyy, onko kaavailtu tekonivelleikkausten keskittäminen Savonlinnan keskussairaalaan päätetty unohtaa, hän vastaa seuraavasti:

— Ei ole.

Peitsaro ja Kortelainen toteavat, että keskussairaaloiden työnjaosta päätetään 26. päivä huhtikuuta.

Eero Aho: Nyt halutaan sellainen malli, joka on paras ja palvelee tasapuolisesti molempia sairaaloita

Valtuuston puheenjohtaja Eero Aho (kok.) on Kietäväisen kanssa samaa mieltä. Ahon mielestä kirurgian yhteistyön valmistelussa on tällä hetkellä pattitilanne.

— Muutamia malleja on pohdiskeltu, mutta nyt halutaan sellainen, joka on paras ja palvelee tasapuolisesti molempia sairaaloita, Aho sanoo.

Viime viikolla Essoten ja Sosterin virkamies- ja luottamushenkilöjohto kävi sosiaali- ja terveysministeriössä tapaamassa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikkoa (kesk.) ja lääkintöneuvos Timo Keististä.

Keistinen lupautui mukaan Mikkelin ja Savonlinnan kirurgian työnjaon valmisteluun.

— On hyvä, että valmisteluun saadaan tilanteen avaamiseksi ministeriöstä kolmas näkemys, Aho sanoo.

Lisätty Aira Kietäväisen puoluekanta juttuun kello 12.16.

Lisätty Essoten johtajan Risto Kortelaisen kommentti kello 13.24.

Otsikkoa tarkennettu kello 13.38.

Lisätty Sosterin johtajan Panu Peitsaron kommentti kello 15.01. Lisätty vielä Peitsaron vastaus tekonivelleikkausten keskittämiseen kello 15.53.

Lisätty valtuuston puheenjohtajan Eero Ahon kommentit Itä-Savon jutusta kello 16.19.