Hoiva-alan liitot huolissaan: "Pahimmillaan potilas on kuolemanhetkellään yksin hoivakodeissa"

Hoiva-alan liitot Erto, SuPer ja Tehy ovat olleet huolissaan yksityisten hoivayhtiöiden saattohoidon järjestämisestä.

Soila Puurtinen

Kuvituskuva. Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ihmettelee, miten on mahdollista, että hoidon piirissä oleva ihminen voi joutua kuolemaan yksin.
Kuvituskuva. Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ihmettelee, miten on mahdollista, että hoidon piirissä oleva ihminen voi joutua kuolemaan yksin.

Erto, SuPer ja Tehy ovat nostaneet julkisuudessa esille, että hoivayhtiöiden hoitajat eivät ehdi muilta töiltään istua kuolevan vierellä tai tukea omaisia. Liitot sanovat, että potilas saa lääkityksen, mutta kuolee yksin, jollei omaisia ole. 

Liitot ovat nostaneet esille, että kuntien ja kaupunkien kilpailutuksissa ja yritysten kanssa tehdyissä sopimuksissa ei välttämättä ole huomioitu saattohoitotilanteita.

— Pahimmillaan potilas on kuolemanhetkellään yksin hoivakodeissa. Elämme yhteiskunnassa, jossa hoidon piirissä oleva ihminen joutuu kuolemaan yksin, ihmettelee Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

— Saattohoitoon ei aina hankita ylimääräistä henkilökuntaa. Kaksi hoitajaa ei ehdi hyvällä tahdollakaan saattohoitoon, jos hänellä on 15 muutakin asukasta, sanoo Terveys- ja sosiaalialan neuvottelujärjestön TSN:n hallituksen jäsen, Attendon TSN:n pääluottamusmies Ulla Tanttu.

"Pärjäämme ihan hyvin omilla resursseillamme"

Attendo Lavilanhovin johtaja Kim Ilvonen vastaa huoleen toteamalla, että yksikön henkilökunta on koulutettu saattohoitoon.

— Kivunhoitoihin voidaan tarvittaessa saada Essoten kotisairaalan apua, mutta muutoin pärjäämme ihan hyvin omilla resursseillamme.

— Tarkoitus on, että asukas saa elää elämänsä samassa paikassa loppuun asti tuttujen hoitajien hoidossa.

Luetuimmat