Anttolan K-marketin lopettamisen taustalla muuttohankkeen juuttuminen valituksiin — neljässä vuodessa alueen ostovoima heikkeni ja investointi kallistui

Mikkelin Anttolassa toimiva K-market Luonteri sulkee ovensa lopullisesti 3. marraskuuta.

Antti Varonen

Jari Kuosmanen toimii Keskon Itä-Suomen aluejohtajana. Kuva on Savonlinnasta vuoden takaa.
Jari Kuosmanen toimii Keskon Itä-Suomen aluejohtajana. Kuva on Savonlinnasta vuoden takaa.

Mikkelin Anttolassa toimiva K-market Luonteri sulkee ovensa lopullisesti 3. marraskuuta. Ratkaisun tekivät Kesko ja kauppias yhdessä, kertoo Keskon Itä-Suomen aluejohtaja Jari Kuosmanen.
— Ei ole siitä kyse, että Kesko sanelisi, että näin toimitaan, vaan tätä on mietitty ja harkittu yhdessä.

Kaupan lopettamisen taustalla vaikuttaa K-marketin epäonninen muuttohanke. Kaupan oli määrä siirtyä nykyisestä kiinteistöstä toiselle puolelle katua, ravintola Rysän rakennukseen.
Vuokrasopimusta uusista tiloista oltiin laatimassa jo vuonna 2012, mutta kaksi henkilöä valitti kaavasta, kertoo Kuosmanen.
Valitusta käsiteltiin hallinto-oikeudessa, joka teki asiasta päätöksen lokakuussa 2016. Prosessi eteni vielä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
— Keväällä 2017 korkeimmasta hallinto-oikeudesta tuli päätös, että valitus on hylätty.

Vaikka päätös oli Keskolle myönteinen, aika ehti ajaa hankkeen ohi. Uuden kauppatilan vaatimat investointikustannukset olivat ehtineet neljässä—viidessä vuodessa nousta. Ostovoima oli myös hieman hiipunut Anttolassa, sillä asukkaat asioivat aiempaa enemmän Mikkelissä.
— Totesimme, että emme enää saa siitä kannattavaa yhtälöä, joten emme valitettavasti päässeet tekemään uutta kauppaa ja vuokrasopimusta.
Nykyisessäkään kauppakiinteistössä toimintaa ei enää kannata jatkaa, sillä rakennuksen kunto on heikko.
Nykyinen kiinteistö vaatisi niin isot investoinnit, että se ei ole taloudellisesti järkevää. Voi ehkä sanoa myös, että remontointi olisi rakennusteknisesti haastavaa.

Nykyinen kauppakiinteistö on kauppiaa suoraan vuokraama, mutta uudesta tilasta vuokraneuvotteluja kävi Kesko.

Elina Keskitalo

Elina Keskitalo