Pertunmaalla testamentit mahdollistavat nuorten laskettelureissut ja ikäihmisten virkistäytymisen

Viime vuonna kunta sai 10 000 euron testamentin yksityishenkilöltä.

Jaakko Avikainen

Pertunmaalla nuoriso pääsee laskettelemaan testamenttivaroin.
Pertunmaalla nuoriso pääsee laskettelemaan testamenttivaroin.

Pertunmaan kunta on sai viime vuonna 10 000 euron testamentin pertunmaalaiselta henkilöltä. Testamenttivarat osoitetaan lahjoittajan toiveen mukaisesti pertunmaalaisten vanhusten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen.

Pertunmaan kunnan vanhusten virkistys- ja kuntoutusrahaston sääntöjen mukaan rahaston pääomaa voidaan kartuttaa ottamalla vastaan lahjoituksia, testamentteja tai muita saantoja.

Virkistys- ja kuntoutusrahaston rahaston varojen käyttämisestä päättää kunnanhallitus huomioiden lahjoittajan toiveet varojen käytöstä.

Rahaston tilit hoidetaan kunnan kirjanpidon yhteydessä sekä seurataan rahaston käyttöä vuosittain.

Kunta tarjoaa matkat

Pertunmaalla kunnan saamat testamentit mahdollistavat ikäihmisille sekä lapsille ja nuorille sellaista toimintaa, jota ei pelkästään verovaroin voitaisi toteuttaa.

Lapsille ja nuorille järjestetään tänä keväänä laskettelumatkoja hiihtokeskus Purnuun. Kunnanhallitus päätti maanantaina, että matkojen kuljetuskustannukset maksetaan lapsille ja nuorille varatuista testamenttivaroista.

Viikottaisia matkoja jatketaan mahdollisuuksien mukaan pääsiäiseen saakka, jolloin lasketteluretkien kuljetuskustannukset kustantavat yhteensä korkeintaan 2 340 euroa.

Laskettelumatkoja perustellaan sillä, että koronapandemiasta johtuvien rajoitusten vuoksi laskettelu on yksi ainoita tarjolla olevia liikunnan muotoja, joita kunta pystyy tarjoamaan nuorisolle.

Toistaiseksi reissut ovat vetäneet väkeä hyvin. Laskettelureissu on tehty kaksi kertaa ja osallistujia niissä on ollut 43.

Tukea vapaaehtoiseen vanhustyöhön

Vanhusten virkistys- ja kuntoutusrahastosta käytetään tänä vuonna 6 000 euroa ikäihmisten kulttuuriin ja virkistykseen liittyvien palvelujen, materiaalien ja välineiden hankintaan. Summasta lohkaistaan osa vanhustenviikon juhlan järjestelyihin.

Toimintaa kohdennetaan sekä säännöllisesti kunnallisia palveluja käyttäville että ilman säännöllisiä palveluja selviytyville vanhuksille.

Summalla tuetaan myös vapaaehtoista vanhustyötä maksamalla vapaaehtoistyöstä aiheutuvia kuluja ja koulutusta.

Määrärahan käytöstä ja käytön seurannasta vastaa kunnan työvalmentaja.

Vanhusten virkistys- ja kuntoutusrahastoa kokonaisuudessaan hoitaa kunnanhallitus.

Rahaston edellisen vuoden tuotto käytetään rahaston sääntöjen mukaan perusturvalautakunnan järjestämään pertunmaalaisten vanhusten virkistys- ja kuntoutustoimintaan.

Kohdentamisessa tehdään yhteistyötä sote-yhtymä Essoten kanssa.