Neljä kuntaa aikoo hankkia Rantasalmen kaupittelemia sähköosakkeita — Velaksikin kannattaa ostaa, jos osinkotaso säilyy, arvioivat kunnat

Juva, Mäntyharju, Savonlinna ja Sulkava tarttuivat tarjoukseen.

Neljä kuntaa aikoo hankkia Rantasalmen kaupittelemia sähköosakkeita — Velaksikin kannattaa ostaa, jos osinkotaso säilyy, arvioivat kunnat

Rantasalmen kunnan myyntiin laittamat Suur-Savon Sähkön osakkeet päätyvät näillä näkymin neljälle muulle kuntaomistajalle.

Rantasalmen myyntiin tarjoamasta 300 osakkeesta on neuvoteltu kauppa, jossa Savonlinnan kaupunki ostaa 150 osaketta sekä Juva, Mäntyharju ja Sulkava 50 osaketta jokainen.

Yhden osakkeen hinta on 5 000 euroa, eli omistuksen kasvattaminen maksaa 250 000 euroa per kunta ja Savonlinnalle 750 000 euroa.

Kunnissa ostopäätöksiä tehdään eri tahtiin. Mäntyharjussa kunnanhallitus päätti maanantaina esittää valtuustolle osakkeiden ostamista. Talousarviossa ei ole määrärahaa osakekauppaan.

Mäntyharjun hallinto- ja talousjohtaja Tuomo Penttinen myöntää, että kroonisessa rahapulassa olevassa kunnassa osakkeiden ostaminen velkarahalla saattaa vaikuttaa ajatuksena oudolta.

Osakkeiden ostamista perustellaan kuitenkin sähköyhtiöön liittyvillä tuotto-odotuksilla ja lainan korkokulujen peittymisellä. Tämänvuotiset osingot yhtiöstä olivat Mäntyharjulle lähes 300 000 euroa.

— Myös sähköyhtiön laajalti hajautetulla omistusrakenteella on merkitystä, sanoo Penttinen.

Suur-Savon Sähkö jakoi viime vuoden tuloksensa perusteella ennätysosingot, 90 euroa osakkeelta. Penttisen mukaan kuntaomistajat odottavat kyseisen osinkotason säilyvän.

Savonlinnan seurakunta tavoittelee samaa hintaa

Kunnat ovat maakunnallisen sähköyhtiön suurimpia omistajia. Kuntien omistus on yhtiöjärjestykseen betonoitu, ja ne voivat käyttää etuosto-oikeuttaan osakkeisiin. Sitä käytetään vaihtelevin ryhmittymin.

Kun Rantasalmen tarjous tuli ilmi, ostajaryhmää ryhtyi kokoamaan Sulkavan kunta. Kunnissa käydään ensin epävirallinen keskustelu ostajaryhmäneuvotteluihin osallistumisesta, ja neuvottelujen jälkeen osakehankinta tuodaan päätöksentekoon ja kauppa myyjän puolelta hyväksyttäväksi.

Rantasalmen 300 osaketta eivät oleellisesti muuta omistusosuuksia sähköyhtiössä. Suurimmat kuntaomistajat ovat nyt Mikkeli lähes 11 000 osakkeella (13,9 prosenttia kaikista osakkeista), Savonlinna yli 9 000 osakkeella (11,6) ja Juva lähes 6 000 osakkeella (7,6).

Rantasalmen omistukseen jää kaupan jälkeen vielä 3 000 osaketta.

Myynnissä on myös toinen potti. Vähintään 5 000 euron hinnalla pyrkii 40 osaketta myymään Savonlinnan seurakunta. Mikkelissä kaupunginhallitus on jo ottanut tarjoukseen kantaa, eikä Mikkeliä kiinnosta ostaminen tarjotulla hinnalla.

Uusimmat uutiset