Rehula: Sotesta pitää puhua ihmisten kielellä — Keskusta nimesi ensimmäiset maakuntavaaliehdokkaat, katso tästä nimet

Ex-ministeri Juha Rehula luottaa sote-ja maakuntalakien valmistumiseen, mutta myöntää, että kaikki ei tule kerralla valmiiksi. Maakuntauudistukseen kuitenkin valmistaudutaan. Keskusta nimesi ensimmäisenä maakuntavaalien ehdokkaita Etelä-Savoon.

Jaakko Avikainen

Keskustan varapuheenjohtajat ja tehtävää tavoittelevat esittäytyivät keskiviikkona Etelä-Savon piirin kevätkokouksessa. Antti Kurvinen jutteli Hanna Kososen, Hannakaisa Heikkisen ja Pekka Pöyryn kanssa. Heistä Kosonen ei tähtää puoluejohtoon.
Keskustan varapuheenjohtajat ja tehtävää tavoittelevat esittäytyivät keskiviikkona Etelä-Savon piirin kevätkokouksessa. Antti Kurvinen jutteli Hanna Kososen, Hannakaisa Heikkisen ja Pekka Pöyryn kanssa. Heistä Kosonen ei tähtää puoluejohtoon.


Keskustan puoluejohto oli puolueen Etelä-Savon piirikokouksessa keskiviikkona Mikkelin Haukivuorella poikkeuksellisen vähäsanainen arvioidessaan hallituksen keskiviikkona päättynyttä kehysriihtä.


Piirikokouksessa oli paikalla viisi kansanedustajaa, joista kolme puolueen varapuheenjohtajaa, mutta puheet liikkuivat mieluummin keskustan kuulumisissa kuin vaalikauden viimeisen vuoden budjettipolitiikassa.


Hallituspuolueiden kansanedustajat eivät pukahtaneet mitään riihestä ennen kuin puoluejohtajien ministerikolmikko tuli esiin keskiviikkona illalla.

Varapuheenjohtajista Juha Rehula, nykyisen sote-hankkeen liikkeelle laittanut ex-ministeri, suostui kuitenkin arvioimaan sote- ja maakuntauudistuksen tämän hetken tilannetta.
Rehula luottaa, että sote- ja maakuntauudistuksen lakipaketit valmistuvat ajallaan.
— Kyllä uskon. Jos minä en usko, kuka sitten.

”Ei kerralla valmista”

Rehula kuitenkin arvioi, että kaikki ei tule kerralla valmiiksi.
— Ei tule täydellistä, mutta tulee edes hyvä. Tuskin kukaan on uskonut, että esimerkiksi sote-korvausjärjestelmästä saadaan kerralla kuntoon -malli.
— Laki luo raamit, mutta toimeenpano on keskeinen elementti. Siinä ratkaisevassa asemassa ovat maakunnat. Etelä-Savossa on tehty oikein hyvää työtä.

Sote-uudistus ei ole selvä kansalaisille, eikä se ole selvä edes päättäjille. — Juha Rehula


Rehula on tyytyväinen kokonaisuuteen, mutta tuumii, että yhtä seikkaa on jatkossa korostettava:
— Sote-uudistuksesta täytyy pystyä kertomaan ihmisten kielellä. Sote-uudistus ei ole selvä kansalaisille, eikä se ole selvä edes päättäjille.

Etelä-Savo tukee Sipilää

Keskustakenttä ruoti keskiviikkona poliittista tilannetta. Samalla varapuheenjohtajaehdokkaat esittäytyivät ja kertoivat kenttäväelle miksi heidät pitäisi valita uudelleen.


Pääsääntöisesti keskustan hallitusvaiheisiin ollaan tyytyväisiä, mutta keskustan oma profiili ei tyydytä.
Tilannetta kuvasi kokouksessa vieraillut ja puoluesihteerin tehtävää tavoitteleva puolueen Keski-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja Jirka Hakala. Hänen mukaansa takana ovat kahdet hävityt vaalit ja vaikealta näyttävät gallup-luvut.
— Puolueen toiminta on ollut liikaa valtiohoitajakeskeistä. Jatkossa keskustan tulee näkyä, sanoo Hakala.


Tukensa Etelä-Savo piiri kuitenkin antaa puoluejohtaja, pääministeri Juha Sipilälle.

Eteläsavolainen keskustaväki esittää Sipilälle jatkokautta sekä varapuheenjohtajaksi mikkeliläistä valtuutettua Pekka Pöyryä.
Nykyinen puoluesihteeri Jouni Ovaska ei ole vielä kertonut sitä, onko hän uudelleen mukana puoluesihteerikisassa.

Keskusta nimesi maakuntaehdokkaita

Keskusta on isoista puolueista ensimmäisenä asettanut ensi syksyn maakuntavaalien ehdokkaita Etelä-Savon vaalipiirissä.


Puolue julkistaa ne nimet, jotka ovat antaneet kirjallisen sitoumuksen ehdokkuudesta. Nimet kerrottiin keskiviikon piirikokouksessa. Suurin osa ehdokkaista julkistetaan syksyllä.
Etelä-Savon maakuntavaalipiirissä puolue voi asettaa kaikkiaan 88 ehdokasta. Keskusta tavoittelee täyttä listaa.


Jos sote- ja maakuntalait hyväksytään, maakuntavaalit ovat ensi syksynä.  Maakuntavaltuutettuja valitaan Etelä-Savossa 59.
Nyt julkistetut ehdokkaat ovat käytännössä kaikki kuntapoliitikkoja. Osa toimii jo nyt maakuntatason päätöksenteossa.

Keskusta ehdokkaita:
Mikkeli: Markku Kakriainen, Marja Kauppi, Outi Kauria, Harri Kivinen, Asko Kohvakka, Heino Lipsanen, Hanna Lokonen, Kari Manninen, Pekka Moilanen, Kirsi Olkkonen, Anni Panula-Ontto-Suuronen, Keijo Partio, Petri Pekonen, Vesa Pöntinen, Pekka Pöyry, Risto Rouhiainen, Noora Ruuth, Jari Sihvonen, Keijo Siitari, Vesa Sorasahi
Pieksämäki: Sanna Hirvonen, Matti Kauhanen, Arvo Levänen, Esa Maaranen, Arto Sepponen
Hirvensalmi: Marita Mynttinen, Heikki Liukkonen

Savonlinna: Hannu Karvinen, Tuomas Loikkanen, Toivo Loikkanen, Mirja Matikainen, Marja-Sisko Nousiainen, Keijo Pesonen, Annemaija Summanen, Tuukka Suomalainen, Kirsi Torikka, Anna-Liisa Uimonen, Jarkko Wuorinen, Olli Österlund.
Kerimäki: Iida Hämäläinen
Rantasalmi: Eero Sistonen, Tiina Tillaeus
Enonkoski: Lauri Niiranen
Sulkava: Hannu Auvinen, Kaisa Ralli, Jenna Tarima

Juttua korjattu 12.4. klo 13.05. Korjattu Rantasalmen ehdokkaan Eero Sistosen nimi.