Mikkelin onnettomuusharjoitus yhdisti pelastajat, teknologian ja minttupastillit — Suomessa tarvitaan viranomaisten välisiä harjoituksia, sanoo pelastuslaitoksen eläköityvä valmiuspäällikkö

Toxi Triage -hankkeen mittava harjoitus houkutteli Mikkeliin myös ulkomaisten medioiden edustajia.

Silja Viitala

Disperse-harjoituksen osallistujat kuljettivat uhrin esittäjää paareilla keskiviikkona. Uhrien näyttelijät olivat pääosin Xamkin ja Esedun opiskelijoita.
Disperse-harjoituksen osallistujat kuljettivat uhrin esittäjää paareilla keskiviikkona. Uhrien näyttelijät olivat pääosin Xamkin ja Esedun opiskelijoita.

Keskiviikkona Mikkeli sai paistatella kansainvälisen huomion keskipisteessä, kun Hallitustorilla pidettiin Toxi Triage -hankkeen suuronnettomuusharjoitus.

Hallitustorin laidalla harjoitusta seurasivat kymmenien mikkeliläisten lisäksi esimerkiksi uutistoimisto Reutersin ja brittiläisen BBC:n toimittajat ja kuvausryhmät.

Hankkeen vetäjä, brittiläisen Loughborough’n yliopiston professori Paul Thomas kutsuu keskiviikon harjoitusta monivuotisen hankkeen kliimaksiksi. Kahdeksan EU-maan ja 19 organisaation yhteishanke päättyy kesän lopulla, mutta Thomasin urakka ei.

— Jaamme hankkeessa oppimamme asiat eurooppalaisten toimijoiden kanssa. Työskentelen sen puolesta, että voimme käyttää kehittämiämme teknologioita niin paljon kuin mahdollista, Thomas sanoo.

Suuronnettomuudet harvinaisia Suomessa

Harjoitus oli Suomen mittapuulla harvinaisen suuri. Siihen osallistui yli 300 henkilöä Etelä-Savon pelastuslaitokselta, Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Essoten ensihoidosta, puolustusvoimista, poliisista ja Punaiselta ristiltä. Uhrien näyttelijöitä oli yli sata.

Etelä-Savon pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö Ahti Burtsoff toteaa, että tällaisen mittakaavan onnettomuudet ovat Suomessa harvinaisia.

Silja Viitala

Harjoitus alkoi, kun Mikkelin torille tuotu pakettiauto alkoi tupruttaa mintun tuoksuista teatterisavua. Osa näyttelijöistä imeskeli minttupastilleja sen merkiksi, että heidän näyttelemänsä uhrit olivat hengittäneet savua.

Hänen mielestään Suomen maantieteellinen sijainti ja esimerkiksi merkittävien merireittien läheisyys tekevät suuronnettomuuteen varautumisesta tärkeää myös täällä.

Minttupastilleja näyttelijöille

Toxi Triage -hankkeessa tärkeä osa on pelastushenkilökuntaa auttavien laitteiden testaamisella ja kehittämisellä.

Hoitajat käyttivät harjoituksessa esimerkiksi laitteita, joilla mitattiin vaarallisen aineen pitoisuuksia potilaiden hengityksessä ja iholla. Harjoituksessa tätä simuloitiin sillä, että potilaiden näyttelijät imeskelivät minttupastilleja ja heidän iholleen siveltiin geeliä.

Teknologioita hyödynnettiin myös viranomaisten välisessä tiedonvälityksessä, potilaiden luokittelussa ja monessa muussa asiassa.

Laitteiden testaamisen lisäksi Burtsoff pitää hyödyllisenä myös monen eri viranomaisen välisen yhteistyön harjoittelua.

— Pelastustoimia johtaa pelastusviranomainen. Hybridiuhkamalleissa, kuten räjähdyksissä ja vaarallisten aineiden onnettomuuksissa, tilanne ei kuitenkaan ole aina niin selkeä, koska alussa ei tiedetä kaikkia taustatietoja, Burtsoff kommentoi.

Siksi Burtsoffin mukaan tarvitaan moniviranomaisharjoituksia.

Burtsoffille itselleen keskiviikkoinen suurharjoitus jää viimeiseksi, jossa hän on mukana valmiuspäällikön ominaisuudessa. Hän jää eläkkeelle kesäkuun alussa.

Juttua korjattu 23.5. klo 10.12: Korjattu Ahti Burtsoffin viimeistä sitaattia. Alun perin jutussa kerrottiin Burtsoffin sanoneen, että terrori-iskujen ja kyberhyökkäysten tapauksessa ei aina tiedetä, kuka viranomainen on vastuussa pelastustoimien aloittamisesta. Oikeasti Burtsoff puhui hybridiuhkamalleista, kuten räjähdyksistä ja vaarallisten aineiden onnettomuuksista.