Puutarhurin painajaisia ovat maisemavauriot ja kasvitaudit, sanoo Mikkelin kaupunginpuutarhuri Marko Vuorinen

Tekijät-sarjassa jututamme mikkeliläisiä ihmisiä työnsä äärellä. Toisin kuin voisi kuvitella, kaupunginpuutarhurin työ on toimistotyötä.

Kari Toiviainen

Mikkelin kukkaloisto on saanut kiitosta. Ryhmäkasveja vaihdetaan tarpeen mukaan. Kaupunginpuutarhuri Marko Vuorisen mukaan tänä kesänä kukkia on istutettu 6500 kappaletta.
Mikkelin kukkaloisto on saanut kiitosta. Ryhmäkasveja vaihdetaan tarpeen mukaan. Kaupunginpuutarhuri Marko Vuorisen mukaan tänä kesänä kukkia on istutettu 6500 kappaletta.

Mikkelin kaupunginpuutarhuri Marko Vuorinen, millainen kaupunginpuutarhurin työpäivä on?

— Kaupunginpuutarhurin työ on toimistotyötä. Vedän Mikkelin kaupungin viher- ja metsäaluepalveluita. Olemme asiantuntija- ja pääasiassa tilaajaorganisaatio, joka tilaa viheralueiden rakentamisen ja ylläpidon urakoitsijoilta. Viheralueiden suunnittelu on kaupungin omaa työtä. Työmme näkyy konkreettisesti kaupunkikuvassa. Pidämme huolen Mikkelin kaupungin omistamista viheralueista.

Miten tulit alalle?

— Opiskelin ensin puutarhuriksi ja sen jälkeen hortonomiksi. Olen tehnyt koko ikäni puutarhatöitä eri työtehtävissä. Lapsuuteni kasvoin pienessä maalaistalossa, ja sitä kautta olen saanut kimmokkeen alalle.

Mikä on puutarhurin painajainen?

— Turha suurten puiden kaataminen ja rakentamisen aiheuttamat maisemavauriot. Elävän materiaalin kanssa työskentely on haasteellista ja mielenkiintoista. Kasvitaudit ja tuholaiset on toinen haaste. Vuodet eivät ole samanlaisia. Olemme säiden armoilla. Tällä hetkellä taloudellisten resurssien niukkuus on myös haaste. Korjausvelka kasvaa myös puistoissa.

Paljonko kaupunki käyttää rahaa puistojen ja kukkaistutusten hoitoon?

— Kukkaistutusten hoito on osana alueurakkaa. Ryhmäkasveja meillä on tänä vuonna 6 500 kappaletta. Ryhmäkasvi-istutuksia on Mikkelissä, Haukivuorella, Anttolassa ja Ristiinassa. Viheralueiden ylläpidon vuoden budjetti on 1,1 miljoonaa euroa. Siihen eivät kuulu metsäalueet.

Vaihtuvatko kukkaistutukset kesken kesän?

— Mikkelissä on eri vuodenaikoina omat istutukset. Keväällä kevätkukat, kesällä ryhmäkasvit, syksyllä syyskasvit ja talvella havukasvit (kuuset). Ryhmäkasveja vaihdetaan tarpeen mukaan. Jos kukat kuolevat tai niitä ilkivaltaisesti revitään paikoiltaan, pyrimme paikkaamaan istutukset varataimilla.

Miten puutarhuri turvaa puistojen koko kesän kukkaloiston?

— Perusta on hyvä suunnittelu. Näyttävät istutukset ovat onnistuneen toimintaketjun tulos: suunnittelu, taimien kasvatus, kasvualustat, istutus ja kukkien hoito. Sellainen on monen ammattilaisen työn lopputulos. Se, mihin emme voi vaikuttaa, on sää, ja se aiheuttaa yllätyksiä.

Elääkö puutarhuri työssään trendien mukaan vain perinteisten ratkaisujen mukaan?

— Sekä että — joka vuosi tuodaan uutta. Tänä vuonna meillä on 10 suurta kukkapylvästä Mikkelin keskustassa.

Tekijät-sarjassa jututamme mikkeliläisiä ihmisiä työnsä äärellä. Tämä juttu on ilmestynyt Keskiviikko-liitteessä 8.8.

Luetuimmat