Attendo Lavilanhovin lähihoitaja avautuu: "Meidät on vedetty ihan piippuun, mutta vielä on pärjätty"

Attendo Lavilanhovin luottamusmies, lähihoitaja Ritva Luukkonen kertoo hoitohenkilöstön tekevän kaikkensa hoivakodin asukkaiden parhaaksi.

Vesa Vuorela

Attendo Lavilanhovin luottamusmies, lähihoitaja Ritva Luukkonen halusi aikuisena päästä auttamaan sodan runtelemia ihmisiä.
Attendo Lavilanhovin luottamusmies, lähihoitaja Ritva Luukkonen halusi aikuisena päästä auttamaan sodan runtelemia ihmisiä.

Hoivajättien toiminta on viime aikoina noussut esille, kun hoiva-alan työntekijöiden liitot ovat kertoneet niiden puutteellisesta henkilöstömitoituksesta ja hoidon laadun ongelmista.

Erton, SuPerin ja Tehyn tekemien kyselyjen mukaan kiireen vuoksi potilasturvallisuus heikentyy monissa vanhuspalveluissa. Liittojen mukaan hoitohenkilöstölle on esimerkiksi siirtynyt liikaa avustavia tehtäviä.

— Hoitajien pitää siivota lattialta eritteitä ja siistiä keittiötä. Kyllä se on ihan todellista siivoamista. Ei ilkeä olla töissä, jos ei työn sivussa siivoa sitä, mitä lattialla kulloinkin on, kertoo Terveys- ja sosiaalialan neuvottelujärjestön TSN:n hallituksen jäsen, Attendon TSN:n pääluottamusmies Ulla Tanttu.

— Jos 15 asukkaan ryhmäkodissa on muistisairaita, syötettäviä, häiriökäyttäytyviä ja saattohoidossa olevia, kahden hoitajan aika ei riitä hoitamaan kaikkea hyvin.

"Kestääkö henkilöstömitoitus oikeasti?"

Attendo Lavilanhovin luottamusmies, lähihoitaja Ritva Luukkonen pitää työpaikkansa tilannetta valtakunnallisesti verrattuna hyvänä.

— Jos on jotain harmia, johtajan kammariin voi mennä siitä puhumaan. Saamme äänemme kuuluviin, ja asioita on myös korjattu.

Lavilanhovissa työskentelee paljon keikkalaisia. Heidän työvuorojensa pituudet olivat Luukkosen mukaan vielä kesällä 6—6,5 tuntia. Vuoronvaihteeseen saattoi syntyä puolen tunnin alimiehitys.

Luukkonen teki kovasti töitä työtuntien lisäämisen puolesta. Nykyään vuorojen pituudet ovat 7—7,5 tuntia.

— Olen kysynyt johtajalta, kestääkö henkilöstömitoitus oikeasti. Hän on vastannut, että kestää. En ole vienyt asiaa liittoon. Jos johtaja sanoo, että mitoitus kestää, onhan sen kestettävä.

"Muistisairas voi levittää asunnossaan eritteitä viikonloppuisinkin"

Attendo lyhensi pari vuotta sitten säästösyistä hoitajien viikonloppuvuorojen työtunteja kahdeksasta kuuteen tuntiin.

— Se oli pettymys. Viikolopun aamu- ja iltavuoron välille ei juurikaan jää päällekkäisyyttä. Jos haluaa suullisen raportin asukkaiden kuulumisista, pitää tulla töihin ennen vuoron alkua. Työaikaa menee omaan piikkiin, Luukkonen, 60, sanoo.

— Olemme sitoutuneita työhömme ja haluamme tehdä sitä täydellä sydämellä. Hoidamme asukkaita niin hyvin kuin pystymme.

Viikonloppuisin asukkaille ei lähtökohtaisesti kuulu suihkua.

— Muistisairas voi kuitenkin silloinkin levittää asunnossaan eritteitä ja sotkea itsensä. Sotku on pakko siivota. Ketään ei jätetä hoitamatta.

Luukkosen mukaan vakituiset työntekijät joutuvat tekemään viikonlopun säästötunnit käytännössä viikolla takaisin.

— Meidät on vedetty ihan piippuun, mutta vielä on pärjätty.

"Peräänkuulutan arvostusta"

12 vuotta lähihoitajana työskennellyt Luukkonen toteaa, että työnantaja on rekrytoidessaan tehnyt työnkuvan selväksi työntekijöille. Hoivakodissa on hektistä.

— En pidä pahana, että hoitaja korjaa roskia pois lattioilta. Paikkaamme siistijöitä viikonloppuisin. Olen sen ikäpolven ihminen, että ammattiylpeyteni ei siitä kärsi.
Luukkonen siirtyi Kyyhkylän kuntoutuskeskuksesta vuonna 2011 juuri avattuun Lavilanhoviin.

— Hoitokulttuuri tuntui aluksi erilaiselta kuin sairaalamaailmassa. Attendo on liikevoittoa tavoitteleva yritys. Emme sitä niinkään mieti, vaan teemme omalla persoonalla työtämme asukkaiden parhaaksi.

— Jos hoitajat eivät puolusta muistisairaita, ei heitä puolusta kukaan. Vanhukset ansaitsevat laadukkaan ja inhimillisen hoivan. Peräänkuulutan arvostusta.

Huolestuneita yhteydenottoja Attendon henkilökunnalta liittoon

Attendon henkilökunnalta ympäri Suomen on tullut liittoon huolestuneita yhteydenottoja henkilöstömitoituksen riittämättömyydestä. Henkilökunta on väsynyt.

Liittojen mukaan erityisesti yksin työskentely koetaan hoivakodeissa vaikeana. Riski vaaratilanteisiin lisääntyy.

— Palvelutalot eivät arvioi asiakkaiden hoidettavuutta suhteessa hoitajien määrään, Tanttu sanoo.

Hän kertoo saaneensa yhteydenottoja myös Attendo Lavilanhovista työpaikan ongelmiin liittyen. Luottamusmies Luukkonen ei tiedä yhteydenotoista. Henkilöstö on voinut olla suoraan yhteydessä pääluottamusmieheen.

Lavilanhovin johtaja Kim Ilvonen kiistää saaneensa mitään sellaisia yhteydenottoja, joihin Tanttu viittaa.

— Meillä on säännölliset kuukausittaiset tapaamiset luottamusmiehen ja työsuojeluvaltuutetun kanssa. Olemme aina käsitelleet asiat paikallistasolla, Ilvonen sanoo.

— Koko juttu liitettynä Lavilanhoviin on täysin tuulesta tempaistu.

"Teen kunniavelkaa"

Luukkonen kokee saaneensa vanhustyöstä paljon itselleen.

— Olin kuusivuotias, kun isä joutui sodan posttraumaattisten oireiden takia hoitolaitokseen. Hän kuoli ollessani 16-vuotias.

Aikuisena Luukkonen halusi päästä auttamaan sodan runtelemia ihmisiä. Hän hoiti sotainvalideja kuusi vuotta Kyyhkylässä.

— He olivat minulle kuin isiä. Koen, että teen kunniavelkaa sotainvalidi-isälleni ja kaikille tuon ajan vanhuksille, jotka rakensivat tämän yhteiskunnan, Luukkonen sanoo.

Hän toteaa, että ei pysty Attendon leivissä enää olemaan koko ajan hymyilevä hoitaja.

— Olen miettinyt, miten se välittyy hoidettaviin asiakkaisiin.

Kommentoidut