Siilokulmauksen rakentaminen on viimein alkamassa – Tonttikaupat ovat tulossa päätöksentekoon ja työt saattavat alkaa ensi vuoden keväällä

Mikkeli valmistelee Mannerheimintien ja Raatihuoneenkadun kulmauksessa tonttikauppoja 3,2 miljoonan euron edestä. Ennen rakentamista kaupunki purkaa siilot ja myllyrakennuksen.

Vesa Vuorela

Mannerheimintien siilokulmauksen rakentamista on Mikkelissä valmisteltu eri vaiheissa vuosia. Nyt hanke on edennyt tonttikauppavaiheeseen.
Mannerheimintien siilokulmauksen rakentamista on Mikkelissä valmisteltu eri vaiheissa vuosia. Nyt hanke on edennyt tonttikauppavaiheeseen.


Mikkelin siilotontin rakentaminen on nytkähtämässä eteenpäin.
Kaupunki on saanut rakentamista suunnitelleiden investorien kanssa neuvottelut siihen vaiheeseen, että luottamusjohto voi päättää siilokulmauksen tonttien myynnistä.


Kaupunginhallitus käsittelee maanantaina kauppoja, joissa myydään tontit ja määräalat kolme taholle.
Ostajia ovat mikkeliläinen rakennusliike Jalon Rakentajat Oy eli entinen JL Rakentajat Oy, Saga Care Finland Oy ja Kiinteistö Oy Sammonkulma Mikkeli.


Jos päättäjät hyväksyvät kaupat, kaupunki aloittaa Mannerheimintien ja Raatihuoneenkadun kulmauksen valmistelut rakentamiskelpoiseksi. Suunnitelman mukaan rakentaminen voisi alkaa ensi vuoden keväällä.

Kaupan kohteena on siilokulmauksessa kaikkiaan neljä tonttia ja määräala yhdestä tontista.
Pohjana on kolmen ostajan kanssa käydyt neuvottelut, jotka kaupunginhallitus käynnisti viime vuoden kesäkuussa.


Viime vuoden aikana tonttien hintoja selvitettiin kiinteistöarvioiden avulla. Kaupunki arvioi käyväksi arvoksi 280 euroa kerrosneliötä kohden.
Jalon Rakentajat Oy:n kanssa käytetään korkeampaan 300 euron kerrosneliöhintaa. Hinnan pohjana on JL Rakentajien vuonna 2016 tekemä tarjous.

Tavoitteena on päästä purkamiseen ja tontin siivoamiseen loppuvuoden ja talven aikana. — Jouni Riihelä

Mikkeli myy Jalon Rakentajat Oy:lle kaksi tonttia 1,350 miljoonalla eurolla.
Rakennusoikeutta on yhteensä yli 5 000 kerrosneliötä.
Saga Carelle on menossa rakennusoikeutta lähes 5 900 kerrosneliötä. Hinta on 1,48 miljoonaa euroa.


Sammonkulman rakennusoikeus on 1 314 kerrosneliötä. Hinta on 367 920 euroa.
Sammonkulman noin 260 neliön määräalalle ei voi rakentaa kerrostaloa, mutta kiinteistöyhtiö voi toteuttaa talohankkeen osana jo omistamaansa Raatihuoneenkadun varren tonttiaan.

Pakettiin kuuluu se, että kaupunki purkaa valssimyllyn rakennuksen ja siilotornit. Kulmaus luovutetaan rakennusvalmiina.
Tekninen johtaja Jouni Riihelän mukaan kaupunki päätyi tähän ratkaisuun siksi, että hintamäärittely on selkeä ja läpinäkyvä.


Kaupunki ottaa purkukustannukset omalle kontolleen. Mylly ja siilot ovat jo saaneet lainvoimaisen purkuluvan.
Kaupunki kilpailuttaa purkuhankkeen. Riihelän mukaan purkamisen kustannukset liikkuvat 0,6 miljoonan euron tienoilla.
Kaupunki varautuu myös siivoamaan tontin. Tonttialueella on pilaantuneita maa-aineksia ja erilaisten entisajan rakennusten jäämiä.

Koko hankkeen aikataulusta ei ole lopullisesti päätetty mitään, mutta Riihelän mukaan tavoitteena on päästä purkamiseen ja tontin siivoamiseen loppuvuoden ja talven aikana.
Investorit voivat siten päästä rakentamaan ensi vuoden keväällä.


Neuvottelutilanne kertoo myös siitä, että osapuolet ovat edelleen mukana siilokulmauksen rakentamisessa.
Valtakunnallinen hoiva-alan yhtiö Esper Care aikoo rakentaa tontille Saga-konseptin mukaisen palvelutalon.
Jalon Rakentajat toteuttaa Mannerheimintien ja Raatihuoneenkadun kulmaan kaksi asuinkerrostaloa, joista toinen sijoittuu siilotornien kohdalle ja toinen Raatihuoneenkadun varteen.


Osapuolten on määrä myös yhdessä rakentaa kulmaukseen pysäköintilaitos. Maanpäällisiä pysäköintipaikkoja tonteille ei tule.

Uusimmat uutiset