Etelä-Savoon ei näillä näkymin uusia kriisikuntia — Rantasalmi välttänee kriisiytymisen viime tipassa

Kunnat ovat alkaneet reagoida heikkenevään taloustilanteeseen.

Etelä-Savoon ei näillä näkymin ole lähivuosina tulossa kriisikuntia.

Uudessa kuntalaissa tarkastellaan peruskunnan talouden lisäksi myös kuntakonsernin talouslukuja.
Kriisikuntakriteerejä tarkastellaan ensimmäisen kerran konsernitilinpäätöksistä vuonna 2017, jolloin käytettävissä ovat vuosien 2015 ja 2016 tilinpäätökset.

Valtiovarainministeriön neuvotteleva virkamies Vesa Lappalainen sanoo, että Etelä-Savon kunnista vain Rantasalmi olisi vuosien 2013 ja 2014 konsernitilinpäätösten perusteella ollut vaarassa ajautua kriisikunnaksi, jos koko kuntakonsernia tarkasteltaisiin jo nyt.
Lappalainen kertoo, että Rantasalmen kunnan konsernitilinpäätöksessä alijäämää on vuonna 2013 asukasta kohti 938 euroa. Vuonna 2014 vastaava luku oli 1 116 euroa.
Lain mukaan kunta voidaan katsoa kriisikunnaksi, jos alijäämää on uusimmassa konsernitilinpäätöksessä yli 1 000 euroa asukasta kohti ja sitä edellisessä yli 500 euroa asukasta kohti.

Rantasalmen kunnan hallintopäällikkö Harri Korhonen vakuuttaa, että Rantasalmen vuoden 2015 tilinpäätös on edellistä vuotta parempi.
Rantasalmen taloutta ovat aiemmin rasittaneet muun muassa sote-menot, jotka kunta sai kuriin yksityistämällä sote-palvelunsa.
— Alijäämä pienenee huomattavasti. Jäämme varmasti alle tuhannen euron rajan.

Etelä-Savon kunnallisasiain työryhmän puheenjohtaja Heikki Laukkanen ei usko, että yksikään eteläsavolainen kunta on lähivuosina ajautumassa kriisikunnaksi.
— Kunnat ovat alkaneet reagoida heikkenevään taloustilanteeseen ennakoidusti.

Kia Kilpeläinen

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.