Villieläinhoitaja Jarmo Lautamäki on tavannut kolme kuollutta rusakonpoikasta tänä keväänä — Hän arvioi kuolinsyyksi suolistokokkidioosin

Villieläinhoitaja Jarmo Lautamäki kertoo, että Mikkelin keskustan alueelta on löytynyt ainakin kolme kuollutta rusakonpoikasta. Lautamäki arvioi, että niiden kuolinsyy on ollut suolistokokkidioosi.

Villieläinhoitaja Jarmo Lautamäki kertoo, että kuvan rusakonpoikanen löytyi kuolleena Graanilta eikä siinä ollut mitään ulkoisia vammoja.
Villieläinhoitaja Jarmo Lautamäki kertoo, että kuvan rusakonpoikanen löytyi kuolleena Graanilta eikä siinä ollut mitään ulkoisia vammoja.

Mikkeliläinen villieläinhoitaja Jarmo Lautamäki, joka pyörittää villieläinten hoitolaa, kertoo huomanneensa tänä keväänä muutamien rusakonpoikasten sairastuneen. Lautamäki lähetti menehtyneestä rusakonpoikasesta saamansa valokuvan Länsi-Savolle.

— Rusakonpoikanen löytyi kuolleena Graanilta eikä siinä ollut mitään ulkoisia vammoja. Tiedossani on kaksi muutakin kuollutta rusakonpoikasta Mikkelin keskustan alueelta. Niissäkin tapauksissa poikaset kuolivat yllättäen ilman ulkoista syytä, Lautamäki kertoo.

Hän kertoo lähettäneensä vuonna 2016 elintarviketurvallisuusvirastoon Eviraan tutkittavaksi yhden kuolleena löytyneen rusakon. Tuolloin kuolinsyyksi osoittautui suolistokokkidioosi. Lautamäki arvioi, että tänäkin vuonna rusakonpoikasia on vienyt samainen sairaus.

"Hysteriaan ei ole aihetta"

Eviran mukaan kokkidit ovat yksisoluisia alkueläinloisia, jotka lisääntyvät isäntäeläimen suolen limakalvolla. Suolistotartunta vahingoittaa jäniksen suolen limakalvoa, ja voimakas tartunta voi aiheuttaa jäniksen kuivumisen, kuihtumisen ja kuoleman.

Seurauksena on suolistotulehdus. Kokkidioosi on tavallisin nuorilla rusakoilla ja metsäjäniksillä alueilla, joilla on tiheä eläinkanta.

Jos jänis selviää taudista, sille muodostuu vastustuskyky loista vastaan. Aikuiset jänikset eivät kuole kokkidioosiin.

Jäniseläinten kokkidit eivät tartu ihmisiin eivätkä muihin eläimiin.

— Tauti on eräällä tavalla luonnon oma keino pitää rusakko -tai jäniskanta kurissa. Tautia esiintyy vain jäniseläimissä. Hysteriaan ei ole aihetta, Lautamäki toteaa.