Mikkelistä löytyi torstain jälkeen 16 uutta koronatapausta – Santeri Seppälä: "Nyt on mahdollisuus saada rauhoitettua tilannetta välttämällä kontakteja viikon ajan"

Jokaisen mikkeliläisen pitäisi nyt ajatella voineensa altistua koronavirukselle.

Taru Hokkanen

Koronanäytteenotossa on nyt kiirettä Essoten alueella.
Koronanäytteenotossa on nyt kiirettä Essoten alueella.

Torstain jälkeen uusia koronatapauksia on ilmennyt Essoten alueella 16 kappaletta. Kaikki uudet positiiviset koronatestien tulokset on havaittu Mikkelissä. Mikkeli siirtyi torstaina suoraan epidemian leviämisvaiheeseen, joka on vaiheista vakavin.

Sairaalahoidossa on kaikkiaan 15 Covid-19-taudin saanutta. Aiemmin kerrottuihin tartuntaketjuihin liittyen koronaan on menehtynyt yksi henkilö.

– Uudet positiiviset testitulokset liittyvät pääosin eilen tiedottamiimme baari- ja bilealtistuksiin. Altistuneiden määrä liikkuu sadoissa, kertoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Seppälä odottaa, että koronatapauksia ilmenee lähipäivinä vielä paljon lisää.

– Hämmentävää olisi, jos tartuntoja ei lisää tulisi, Seppälä toteaa.

Jokainen on voinut altistua

Essoten altistumispaikkalistaus päivittyy nyt tiheään tahtiin ja sitä on hyvä käydä vilkaisemassa mahdollisimman usein. Listauksen näet täältä.

– Iso osa väestöstä on nyt voinut kohdata koronapositiivisen henkilön. Oikeastaan kaikkien pitäisi ajatella niin. Mikkelissä aikuisten ihmisten pitäisi jättää viikoksi kaikki kontaktit nyt pois. Jos viikonlopuksi on suunniteltu synttäreitä tai muita tapahtumia, niin ne kannattaa nyt ehdottomasti siirtää tulevaisuuteen, Seppälä toteaa.

Lisäksi Essote toivoo, että anniskeluravintolat sulkisivat ovensa tai ainakin huolehtisivat erityisen tarkoista turvatoimista. Samaa toivotaan myös yksityisiltä aikuisten ryhmäliikuntaa järjestäviltä toimijoilta. Essotella ei kuitenkaan ole valtuuksia puuttua niiden toimintaan.

Mikkelissä esimerkiksi Bar Dom ja Bar After ovat ilmoittaneet sosiaalisessa mediassa olevansa kiinni ainakin viikonlopun ajan.

Koronarokotuksia jatketaan sitä mukaa, kun Essote saa rokotteita. Yli 80-vuotiaiden rokottamista Pfizerin rokotteella jatketaan viikolla 9, koska viikolla 8 kyseistä rokotetta ei tule Essoteen. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että ennen vuotta 1940 syntyneiden, eli yli 80-vuotiaiden aikoja ei ole ensi viikolle. Aikoja on avattu viikolle 9.

Kontaktit minimiin viikoksi

Essoten alueella on nyt useampia tartuntaketjuja eikä kaikkia altistuneita ole tavoitettu. Tiistaina löytyneistä tartuntaketjuista toinen kytkeytyi mikkeliläiseen baariin.

– Käytännössä tartuntaketjut linkkautuvat yhteen. Baarialtistumisketjussa ihmiset ovat liikkuneet illan aikana useissa paikoissa. Yksi tartuntaketju on haarautumassa ja nyt löytyvät tartunnat ovat jatkotartuntoja. Ja jos joku menee ryhmäliikuntatunnille positiivisena, taas löytyy yksi rypäs, Seppälä selventää.

Essote vetoaakin vahvasti mikkeliläisiin, jotta viikon ajaksi kaikki kontaktit jätettäisiin minimiin. Harrastuksista ja kaverien näkemisestä pitäisi nyt pidättäytyä ja olla ainoastaan oman perhepiirin kanssa. Ruokakaupassakaan ei kannata nyt käydä kuin erityisen tarpeen vaatiessa.

– Jos olisimme kuukausia leviämisvaiheessa, niin ymmärrän, ettei rajoituksia jaksettaisi. Mutta nyt on mahdollisuus saada rauhoitettua tilannetta välttämällä kontakteja viikon ajan, Seppälä vetoaa.

Jos kontaktit eivät vähene, on riskinä kuukausien iso kytö alueella.

Viikonloppu näyttää, mihin suuntaan Mikkelin tilanne on kehittymässä. Oman haasteensa tuo lähestyvä talviloma.

– Jos nyt ei eristäydy, voi olla hyvin huonoja uutisia hiihtolomalle karanteenin muodossa, Seppälä muistuttaa.

Etelä-Savon ammattiopisto Esedu tiedotti perjantaina, että kaikissa sen Mikkelin toimipisteissä siirrytään etäopetukseen helmikuun loppuun saakka terveysviranomaisten suosituksesta. Poikkeuksen muodostaa ainoastaan Salosaaren ja Kinnarin toimipisteiden ajo-opetus, joka tapahtuu pienryhmissä tai yksilöopetuksena.

Esedun toimipisteistä Raviradantien rakennukset A ja C sekä Kinnarin toimipiste siirtyivät etäopetukseen jo aiemmin. Myös Mikkelin lukio tiedotti etäopetukseen siirtymisestä torstaina.

Myös Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk tiedotti, että Mikkelin kampuksen opetus jatkaa etänä helmikuun loppuun. Aluksi etäopetuksesta päätettiin tämän viikon loppuun saakka.

Juttua päivitetty Esedun osuudella 19.2. kello 12.47 ja Essoten tiedotteen tiedoilla kello 13.11. Päivitetty Xamkin osuudella kello 14.30. Päivitetty kello 15.30 mikkeliläisten baarien aukiolosta.