Lumikuormat ovat suurimpia Mäntyharjussa ja Savonlinnassa, varoittaa energiayhtiö — Myös muualle maakuntaan on luvassa sähkökatkoja loppuviikoksi

Testaa tästä Huoltovarmuuskeskuksen Omavarax-pelillä varautumisesi taso.

Marita Waenerberg

Lumikuormat ovat suurimpia Mäntyharjussa ja Savonlinnassa, varoittaa energiayhtiö — Myös muualle maakuntaan on luvassa sähkökatkoja loppuviikoksi

Sään lauhtuminen ja lumisade lisäävät puissa olevaa lumikuormaa. Lumen paino kasvaa, joten Järvi-Suomen energia pyytää tiedotteessa varautumaan eripituisiin sähkökatkoihin Etelä-Savossa loppuviikolla.

Lumikuormien painopistealueen ennustetaan olevan Mäntyharjun sekä Savonlinnan alueilla, mutta sähkökatkoja esiintyy eri puolella maakuntaa.

Linjojen varsilta on raivattu lukuisia nuoria puita ja lumikuorma on kertynyt isoihin tukkipuihin. Puiden latvat katkeilevat massan painosta ja ne aiheuttavat vaaratilanteita sekä keskeytyksiä sähkönjakeluun.

Järvi-Suomen energialla valmiustaso on tehostetulla tasolla eli työvoimaa ja raivauskalustoa on käytössä normaalia enemmän. Kolme helikopteria on raivaus- ja partiointitehtävissä ja ne lentävät sään salliessa.

Sähköverkkojen raivaustyö on puiden painon vuoksi riskialtista ja raivaukset keskitetään päiväsaikaan.

Pidä tiet ajokuntoisina

Energiayhtiön tiedotteen mukaan on tärkeää, että tiet pidetään ajokuntoisina, jotta avunsaanti esimerkiksi onnettomuustilanteissa on nopeaa ja eteneminen vikakohteisiin on sujuvaa.

Etelä-Savossa toimiva valmiusjohtoryhmä sekä valmiusviestintäryhmä tekevät yhteistyötä tilanteeseen varautumiseksi. Etelä-Savon pelastuslaitos seuraa tehostetusti tilanteen kehittymistä. Essote ja Sosteri ovat ottaneet myös tilanteen huomioon.

Älä koske linjoilla oleviin puihin

Linjoilla olevia puita ei saa missään tapauksessa itse poistaa linjoilta eikä maassa oleviin johtoihin saa koskea sähköiskuvaaran takia.

Järvi-Suomen energian vikapalveluun 0800 90440 kannattaa soittaa, jos tietää vian aiheuttajan, joka voi olla esimerkiksi sähkölinjaan päin kallellaan oleva puu. Voit myös ilmoittaa vianaiheuttajan sijainnin vikailmoituslomakkeella.

Keskijänniteverkon tilaa voi seurata Järvi-Suomen energian nettisivujen häiriökartalta.

Järvi-Suomen energia välittää tilannetietoa some-kanavien Facebookin ja Twitterin kautta.

Testaa Huoltovarmuuskeskuksen Omavarax-pelillä varautumisesi taso. Pääset peliin linkistä "Muut välttämättömyystarvikkeet"-osion alta.

Jos twiitti ei näy, katso se tästä. Jos Facebook-upotus ei näy, katso se tästä.