Iäkkäiden pitäisi luopua ajoissa kesäasunnoista - "Mökki kiinnostaa enemmän ehjänä"

Kiinteistövälittäjä muistuttaa, että jo yhden kesän mökkeilytauon aikana vapaa-ajan asunnon kunto laskee ja arvo heikkenee.

Tiina Knaappila

Kiinteistövälittäjä Seppo Rantalaisen mukaan tontin reunamilta voi saada käsityksen, millaisessa kunnossa käyttämättömänä olleen mökin piha oli ennen viime syksyn raivausta. Järveä ei näkynyt mökin terassilta.

Kauniille niemelle suurehkon järven rantaan rakennettu mökki on ollut myynnissä noin vuoden ajan. Viime kesänä katsojat kaarsivat pois ennen kuin ehtivät edes pihaan.
Näin kuvaa kiinteistövälittäjä Seppo Rantalainen OP-Kiinteistökeskuksesta vapaa-ajan asuntoa, joka on myynnissä Mäntyharjun toimistolla.

Se, mikä pelotti ostajaehdokkaat pois kiinnostavasta kohteesta, oli ympäristö. Takapiha ja järvenranta puskivat miehenmittaista pajukkoa, heinikkoa ja ruohikkoa.
Mökin omistaja on 80-vuotias rouva, joka ei ole pystynyt käymään mökillä 3—4 vuoteen.

Tiina Knaappila

Rantalainen muistuttaa, että jo yhden kesän mökkeilytauon aikana räystäät täyttyvät ja ojitukset tukkeutuvat. Sisätilat kärsivät tuuletuksen puutteesta ja hiirulaiset temmeltävät.

Rantalainen kehottaa iäkkäitä mökkien omistajia harkitsemaan myyntiä silloin, kun mökki on vielä hyvässä kunnossa.
— Kauppahinta on korkeampi ja mökki kiinnostaa ostajia enemmän ehjänä kuin luonnon vaurioittamana tai peittämänä.
Rantalainen huomauttaa, että vuosikymmenten muistot jäävät mieliin kauniina, kun mökistä luovutaan ajoissa.
— Purkukuntoiset rakennukset eivät ole kaiken siellä koetun arvoista.

— Päätöksentekoa ohjaa tunteen lisäksi se, että harva ikääntyvä tunnustaa, ettei itsestä enää ole mökkeilijäksi, Rantalainen sanoo.
Tavallisempaa on, että ajatellaan, että nyt ei jaksa mutta ensi kesänä sitten taas. Kuitenkin kynnys käydä mökillä nousee yhtä matkaa tekemättömien töiden kanssa.

Etelä-Savon mökkien omistajista kaksi kolmesta on yli 65-vuotias.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.