Nyt katsotaan kalasääskeä Saimaalta - livekuva kalasääsken pesältä ihastuttaa

Linnansaaren kansallispuiston livekuvassa esiintyvät kalasääsket ovat esiintyneet myös Järven tarina -elokuvassa.

Sääksilive näkyy verkossa heinäkuun ajan.
Sääksilive näkyy verkossa heinäkuun ajan.

Norppalive hiljeni reilu kuukausi sitten, mutta nyt luontobongareille on tarjolla uutta seurattavaa. Savonlinnalainen Juha Taskinen asensi heinäkuun alussa livekameran kalasääsken pesälle Haukivedelle, Linnansaaren kansallispuistoon.

Taskisen mukaan pesä on ollut samalla paikalla noin viisitoista vuotta, ja hän epäilee, että siinä pesivä parikin olisi ollut alusta asti sama - kalasääsket kun voivat elää yli 20-vuotiaiksi. Tällä hetkellä pesässä on kolme poikasta ja yksi kuoriutumaton muna.

Kalasääsket kiinnostavat Taskista paristakin syystä.

- Kalasääski on Järvi-Suomen ilmojen valtias ja erityisesti vesistöjen lintu. Huomiota herättävä päiväpetolintu.

Kalasääskiliveä on ihasteltu ja ihmetelty.

- Pesällä tapahtuu koko ajan. Nytkin kun on sadekeliä, emo pitää poikasiaan siipien alla ja koiras tuo pari kertaa päivässä kaloja. Ruokinnassakin on nokkimisjärjestys: pienin saa viimeiseksi.

Samantapaisia kalasääskilivejä on olemassa muuallakin Suomessa, mutta Taskisen kamera on ensimmäinen juuri tässä paikassa.

- Uskon että tämä kiinnostaa. Pesään ei näe ohikulkija tai veneilijä.

Kamera on noin parin metrin päässä pesästä.

Taskisen kuvaamat kalasääsket ovat päässeet videolle jo aiemmin, sillä samat linnut esiintyivät Järven tarina -elokuvassa.

- Nämä samat kalasääsket ovat filmitähtiä jo aiemmasta roolisuorituksesta.

Norppaliven tapaan kalasääskiliveä voi seurata mistä päin maailmaa tahansa. Rauhoitettujen kalasääskien kuvaamiseen on pitänyt pyytää kuvauslupa. Livekuvaa tulee heinäkuun loppuun asti, jolloin kuvauslupa päättyy.

Kalasääskien elämää reaaliajassa voit seurata tästä.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.