Kangasniemi aloittaa jälleen ruoka- ja lääkekuljetukset riskiryhmäläisille – Kunnanjohtaja: "Nyt kun joulunaika lähestyy, emme halunneet jättää riskiryhmäläisiä paitsioon"

Kunta organisoi ja maksaa kuljetukset loppuvuodeksi. Kangasniemellä koronavirustilanne on huonontunut nopeasti, ja kunnassa on todettu THL:n tilastojen mukaan 19 tartuntaa.

Jaakko Avikainen

Viime keväänä Kangasniemellä ruokakasseja kuljettivat taksiyritykset. Arkistokuva.
Viime keväänä Kangasniemellä ruokakasseja kuljettivat taksiyritykset. Arkistokuva.

Kangasniemen kunta aloittaa viime kevään tapaan ruoka- ja lääkekuljetukset yli 70-vuotiaille ja riskiryhmiin kuuluville. Kunnanjohtaja Risto Nylundin mukaan käytännön asiat ovat vielä valmistelussa, joten ihan heti ruokakassia ei voi ovelleen tilata.

– Aika nopeastihan nämä asiat tulivat ja tilanne huononi. Yritämme saada jakelun aloitettua mahdollisimman nopeasti. Eli heti kun saamme asiat järjestettyä, Nylund kertoo.

Aikataulu on vielä hämärän peitossa. Aikaisintaan kuljetukset voivat todennäköisesti alkaa vasta ensi viikon puolella. Kuljetukset järjestetään loppuvuodeksi.

Kunta tiedottaa asiasta tarkemmin, kun sopimukset kauppojen ja kuljettajien kanssa on saatu tehtyä.

Huonontunut tilanne ja joulunaika vaikuttivat päätökseen

Keväällä yli 70-vuotiaita ja muita riskiryhmäläisiä velvoitettiin pysymään kotona. Sen seurauksena kauppa-avulle oli huutava tarve, ja useat kunnat sellaista myös ryhtyivät järjestämään.

Enää vastaavanlaisia vaatimuksia ei ole esitetty. Kangasniemellä haluttiin silti ojentaa auttava käsi riskiryhmäläisille. Kangasniemellä koronavirustilanne on huonontunut nopeasti, ja kunnassa on todettu THL:n tilastojen mukaan 19 tartuntaa. Lähes kaikki tartunnat ovat tältä syksyltä.

– Ihmisiltä on tullut kyselyitä asiasta ja aihe on ollut pitkään keskustelussa. Nyt kun joulunaika lähestyy, emme halunneet jättää riskiryhmäläisiä paitsioon, Nylund perustelee.

Nopeasti huonontuneen tilanteen lisäksi juuri joulunaika oli tärkein syy alkaa jälleen tarjota ruoka- ja lääkekuljetuksia.

Kevään sabluunalla jatketaan

Kuljetukset järjestetään pitkälti samalla sabluunalla kuin viime keväänä, eli kunta organisoi ja maksaa kuljetukset. Päätöksestä koituu kunnalle luonnollisesti hieman kuluja, mutta pelkkiä euroja ei saa Nylundin mielestä tuijottaa.

– Ensimmäisen asian ei pidä olla se, mitä jokin maksaa, vaan se, miten asiat hoidetaan. Niin kuin ylipäätään kaikissa koronaan liittyvissä asioissa, Nylund huomauttaa.

Kun kuljetukset vielä saatiin keväällä toimimaan kohtuullisen hyvin, oli helppo päätös aloittaa kuljetukset uudestaan tilanteen huonontuessa.

– Eikä tässä kovin pitkästä ajasta ole kyse.