Sote-kauppa jakaa Hirvensalmen päättäjät

Hirvensalmen kunnanhallitus ei ollut soten kiinteistömyynnin käsittelyssä yksimielinen. Keskusta haluaa viedä neuvotteluja eteenpäin, kokoomus ja SDP olisivat ottaneet aikalisän.

Mari Koukkula

Hirvensalmen kunnanhallitus päätti maanantaina, että kunta aloittaa neuvottelut sote-kiinteistöjen myymisestä.
Hirvensalmen kunnanhallitus päätti maanantaina, että kunta aloittaa neuvottelut sote-kiinteistöjen myymisestä.

Hirvensalmen kunnanhallituksen sote-kiinteistöpäätös jakaa kunnan poliittisia ryhmiä.
Maanantain kunnanhallitus tarvitsi äänestyksen ennen kuin päätös kunnan sote-rakennusten myynnistä yksityiselle terveyspalveluyritykselle nuijittiin pöytään.
Muodollisesti lopullinen päätös oli yksimielinen, mutta hallituksessa tehtiin myös äänestykseen johtanut esitys koko paketin jättämisestä toistaiseksi pöydälle.
Hallituksen jäsen Ari Kämppi (sd.) esitti Pirkko Luntan (kok.) kannattamana, että myyntihanke jätetään pöydälle.


Esitys hävisi äänestyksessä 5–2. Enemmistö, hallituksen puheenjohtaja Heikki Liukkonen (kesk.) ja jäsenet Seija Väisänen (kesk.), Eeva-Liisa Lindgren (kesk.), Hannu Raatikainen (kesk.) sekä Pepe Hölttä (ikl.) olivat käsittelyn jatkamisen kannalla.
Lopullisesta päätöksestä ei äänestetty, eikä eriäviä mielipiteitä jätetty.

Hirvensalmen kunnanhallitus teki maanantaina periaatepäätöksen siitä, että kunta myy soten rakennuksensa, palvelutalon, palveluasumisen talon ja terveyskeskuksen, yksityiselle terveyspalveluyritykselle.
Edellytyksenä on, että ostaja sitoutuu rakentamaan korvaavat tilat ja toteuttamaan riittävät laajat palvelut.


Käsittely lähti liikkeelle Attendo Oyj:n esityksestä. Kunnanhallitus ei päätöksessään nimennyt nimenomaan Attendoa ostajaksi.

Kuntalaisinfoa kaivataan

Kämppi ja Luntta olivat sitä mieltä, että käsittelyssä olisi tullut ottaa aikalisä.
— Lähtökohtaisesti olen eri mieltä kiinteistöjen myymisestä, mutta en kuitenkaan ole sitä suoraan tyrmäämässä. Asialla voi olla hyvätkin puolensa, sanoo Kämppi.
— Silti kokonaisuutta olisi tullut vielä tarkastella kaikessa rauhassa, sillä kyse on isosta asiasta Hirvensalmella ja koko seutukunnalla.


Luntta on samaa mieltä. Hänen mukaansa onnistuessaan myyntihanke voi olla paikallaan, mutta hän haluaisi nähdä vielä eri vaihtoehtoja.
Luntan mukaan tulisi selvittää myös se vaihtoehto, että kiinteistöjen ostaja olisi julkinen toimija. Käytännössä tämä taho olisi soten kuntayhtymä Essote.
— Ei ole syytä kiirehtiä. Soten laitkin ovat vielä kesken. Toivon laajempaa ja parempaa keskustelua koko asiasta, sanoo Luntta.

Ei ole syytä kiirehtiä. Soten laitkin ovat vielä kesken, sanoo Luntta.


Luntta sanoo kaipaavansa myös kuntalaistilaisuutta, jossa hanketta esiteltäisiin kunnan asukkaille. Vaihtoehdoista voisi kertoa sekä yksityinen että julkinen sektori.

Keskustakaava miettii tontteja

Attendon hankkeen tultua julki kunnassa on noussut spekulointia kirkonkylän keskusta-alueen asemakaavoituksesta.
Tekninen lautakunta on käsitellyt keskustan kaavamuutosta. Kunnanjohtaja Seppo Ruhanen vahvistaa, että keskustan alueella on käynnissä kaavallista tarkastelua.
— Tämä ei kuitenkaan liity suoraan soten kiinteistöjä koskevaan käsittelyyn, mutta toisaalta voi siitä olla hyötyäkin.


Kunta on suunnitellut aiemminkin palvelutalorakentamista keskustan alueelle, mutta hanke on ollut pysähdyksissä.
Ruhasen mukaan esimerkiksi Attendon kanssa ei olla käyty katsastamassa tontteja.


Hänen mukaansa näyttää ilmeiseltä, että jos kunta aikanaan päätyy kiinteistöjen myyntiin ja toimija on esimerkiksi Attendo, uudet sote-rakennukset sijoittuvat keskustaan eikä nykyisten kiinteistöjen paikalle.

Essote haluaa lausua kaupasta

Sote-yhtymä Essote muistuttaa, että palvelujen järjestämisvastuu on kuntayhtymällä.
— Kuntayhtymä päättää palvelujen tuotantotavasta ja niiden mahdollisista ulkoistamisista kuntien sijaan, muistuttaa Essoten johtaja Risto Kortelainen.


— Kunnat voivat toki harkita tilojensa myymistä, mutta sitäkin rajoittavat Essoten perussopimus ja sote-ja maakuntauudistukseen liittyvä rajoittamissäädös.
Kunnanhallituksen puheenjohtaja Heikki Liukkonen (kesk) perusteli Länsi-Savossa myyntiaikeita pyrkimyksellä säilyttää sote-palvelut paikkakunnalla.
— Jos Hirvensalmen tavoitteena on säilyttää palvelut, niin se onnistuu parhaiten Essoten ja tulevan maakunnan kautta. Markkinatoimijoilla ensisijaisia ovat liiketaloudelliset näkökohdat, Kortelainen arvioi.


Mikäli Hirvensalmi on myymässä sote-kiinteistönsä, Essote antaa oman lausuntonsa asiassa ennen kauppaa. Kuntayhtymä on myös valmis osallistumaan palveluja koskeviin neuvotteluihin osapuolten kesken.