Mikkeli ostaa Tornimäen hiihtokeskuksen kiinteistön takaisin — Kauppa tehdään lasketteluharrastuksen turvaamiseksi

Mikkelin kaupunki maksaa Tornimäen päärakennuksesta lähes 340 000 euroa ja vuokraa tilat yrittäjälle.

Antero Teittinen

Tornimäen hiihtokeskus rakennuksineen siirtyi vuonna 2009 yksityiselle Mikkelin kaupungin ja yksityisen yhtiön välisellä kaupalla. Nyt kaupunki ostaa keskuksen päärakennuksen takaisin.
Tornimäen hiihtokeskus rakennuksineen siirtyi vuonna 2009 yksityiselle Mikkelin kaupungin ja yksityisen yhtiön välisellä kaupalla. Nyt kaupunki ostaa keskuksen päärakennuksen takaisin.


Mikkelin kaupunki ostaa takaisin Tornimäen hiihtokeskuksen kiinteistön.
Kaupungin ja Ski Tornimäki Oy:n välisen sopimuksen mukaan kaupunki maksaa hiihtokeskuksen päärakennuksesta 337 500 euroa.


Samalla yhtiö maksaa takaisin osapuolten välisen vanhan kaupan maksamatonta kauppahintaa runsaat 134 000 euroa.
Kaupunginhallitus käsittelee asiaa ensi maanantain kokouksessaan.

Kaupan tausta on kymmenen vuoden takaisessa omistusjärjestelyssä.
Kaupunki myi vuonna 2009 Tornimäen hiihtokeskusalueen laitteistoineen ja kiinteistöineen yksityiselle yrittäjälle.
Kauppahinta oli tuolloin 504 000 euroa. Yhtiö maksoi kaupantekohetkellä kauppasummasta 100 000 euroa. Loput oli määrä hoitaa kymmenen vuoden kuluessa.


Omistusoikeus kiinteistöihin siirtyi yhtiölle heti. Yhtiö maksoi kaupungille korkoa kauppahinnan maksamattomasta osuudesta.
Kaupunki vuokrasi hiihtokeskuksen runsaan 12 hehtaarin alueen yhtiölle 30 vuodeksi. Vuokraksi sovittiin tuhat euroa vuodessa.

Uuteen järjestelyyn lähdetään nyt laskettelukeskuksen toiminnan turvaamiseksi.
Kaupunki katsoo, että menettely tarvitaan, koska kyse on liikuntapalvelujen ylläpitämisestä ja myös matkailullisista tarpeista.


Mikkeli ostaa kiinteistön ja vuokraa sen saman tien takaisin yrittäjälle. Vuokra muodostuu kiinteästä vuokrasta ja lipunmyyntitulojen määrästä.
Peruskuukausivuokra on 500 euroa kuukaudessa. Ski Tornimäki Oy:n lipunmyyntituloihin sidottu muuttuva vuokraosuus on kolme prosenttia lipunmyyntituloista.


Kaupunki myy päärakennuksen siinä kunnossa ja niillä varusteilla kuin se nyt on. Rakennuksen sisällä oleva irtaimisto ei sisälly kauppaan.
 
Kaupunki ja yhtiö neuvottelivat aikoinaan yli puolen miljoonan euron kaupasta pitkään. Myös kaupungin poliittinen johto pyöritteli asiaan useaan otteeseen.


Päättäjien parissa oli muun muassa huoli siitä, miten toiminta alueella menestyy ja säilyykö hiihtokeskus yleisessä käytössä.


Maanvuokrasopimuksessa oli ehto, että vuokralainen säilyttää alueen yleisenä laskettelualueena.
Tarkoituksena oli myös muun muassa suunnata toimintaa erityisesti nuorten lasketteluharrastukseen.