Sankarikoira pelasti 3-vuotiaan jäistä täpärästi — Isä syöksyi perässä hyiseen virtaan

Poika selvisi vammoitta. Perheen labradorinnoutaja saa sankarikoiran arvon joulukuussa.

Daniel Furu

Sankarikoira Otto ei aikaillut ilmoittaessaan isännälleen 3-vuotiaan Saulin putoamisesta hyiseen jokeen.

Furun perheessä valmisteltiin 3-vuotiaan Saulin maaliskuisia syntymäpäiviä. Perheen isä, Daniel Furu ja poika lähtivät naapuriin juhlavalmistelujen tieltä.
Isä ei siinä vaiheessa tiennyt, että lapsen syntymäpäivän aatosta tulisi vanhempien pahin painajainen.

Isä ja poika viettivät naapurin rengashallissa aikaa sillä välin, kun äiti leipoi kakkua kotona. Pojalle tuli kuuma, ja hän lähti perheen labradorinnoutajan Oton kanssa pihalle.
Isä seurasi ikkunasta koiran ja taaperon leikkiä pihalla. Äkkiä poika hävisi isän näköpiiristä. Hän lähti yhdessä naapurin kanssa pihalle huutelemaan poikaa ja koiraa. Poika ei vastannut.
— En hätääntynyt vielä siinä vaiheessa. Etsin katseellani lasta aivan muualta kuin vieressä virtaavasta joesta, Daniel Furu kertoo.

"Poika kellui siellä selällään"

Naapuri havaitsi koiran joella. Siinä vaiheessa hätääntynyt isä kutsui koiraa. Se lähti juoksemaan jäältä isäntäänsä kohti. Koira ei antanut kiinni vaan palasi takaisin joelle.
Koira johdatti omistajansa paikkaan, jonne poika oli pudonnut.
— Silloin näin vedessä nyytin. Poika kellui siellä selällään.
 
Sekunnin sadasosan lamaantumisen jälkeen isä alkoi toimia. Hän syöksyi jokeen pelastamaan lastaan. Naapuri haki sillä välin hallista köyden, jonka avulla Furu pääsi käsiksi lapseen ja itse pois heikoista jäistä.
Isä aloitti elottoman lapsen elvytyksen. Naapuri soitti hätäkeskukseen.
— Muutamassa minuutissa sain hänet virkoamaan. Hän alkoi vaikertaa.
Pelastajat, ensihoitajat ja lääkärit saapuivat paikalle nopeasti. Lapsi nukutettiin ja kiidätettiin pelastushelikopterilla Helsinkiin tehohoitoon.

Sokin jälkeen vanhemmat odottivat sairaalassa tietoa lapsen saamista mahdollisista vaurioista. Lapsen ruumiinlämpö ehti laskea 30 asteeseen. Muutamien minuuttien vedessä olo olisi saattanut vaurioittaa aivoja. Lääkärit eivät luvanneet mitään.
— Eivät etenkään sitä, jäisikö poika entiselleen.
Vihdoin vanhemmat saivat huojentavan uutisen. Kaikki oli hyvin. Lapsi selvisi vammoitta.
— Hänelle ei jäänyt edes veden pelkoa.

Vanhemman pahin painajainen

Adrenaliini sai isän toimimaan vanhemman pahimmassa mahdollisessa tilanteessa. Myöhemmin, kun perhe yöpyi sairaalahotellissa, tulivat painajaiset ja itsesyytökset.
— Syytin itseäni pitkään, koska olen erityisen huolehtivaa sorttia ja analysoin riskejä. Jokea en pitänyt sellaisena. En edes ajatellut, että hän voisi mennä veteen.
Helpotusta itsesyytöksiin isä sai lääkäreiltä, jotka kiittelivät ripeää elvytystä. Kriisityön avulla hän sai työstettyä asiaa mielessään.
— Aluksi näin painajaisia. Niissä poika oli sinisenä ja elottomana edessäni. Enää painajaisia ei ole ollut.

Otto-koira seurasi lapsen elvytystä vieressä. Lapsirakkaalla koiralla oli huoli kaverinsa puolesta.
— Jälkeenpäin muistelin, että se jäi jotenkin siihen viereen seisomaan eikä tehnyt mitään.
Furun appiukko poimi koiran autoonsa ennen pelastajien saapumista. Tilanteen selvittyä hän palkitsi koiran mehevillä hirvenluilla, kun muu perhe oli vielä sairaalassa.

Ottoa Furu luonnehtii lupsakkaaksi veikoksi. Hätätilanteessa se toimi kuin sankari.
Koiraa oli aiemmin opetettu leikin varjolla etsimään perheenjäseniä. Etsityn löydyttyä koira sai aina palkkion.
— Se näytti kyntensä hädässä ja teki juuri niin kuin sitä on opetettu.

Daniel Furu

Otto on kotioloissa leppoisa. Se saattaa välillä karkailla ja haukkua ohikulkijoita, mutta se osaa tarpeen vaatiessa myös käyttää oppimiaan asioita.

Sankarikoiria palkitaan 18

Kouvolan Elimäellä asuva Otto on yksi 18 koirasta, joille Kennelliitto myöntää tänä vuonna Sankarikoiran arvon. Lisäksi 21 koiraa saa kunniamaininnan urotyöstä.
Sankarikoiran arvon voi saada koira, joka on vaikuttanut merkittävästi siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut.
Kennelliitto palkitsee Sankarikoirat Koiramessut-tapahtumassa sunnuntaina 10. joulukuuta Messukeskuksessa Helsingissä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet