Pietarinpirtistä kantelivat talon työntekijät

Mikkelissä toimivaan palvelutaloon kohdistuvat selvitykset käynnistyivät, kun kaksi talon sairaanhoitajaa nosti huolen potilasturvallisuudesta.

Vesa Vuorela

Tutkinta palvelutalo Pietarinpirtin ympärillä paisuu. Nyt myös ammattiliitto Tehy on kiinnostunut asiasta.
Tutkinta palvelutalo Pietarinpirtin ympärillä paisuu. Nyt myös ammattiliitto Tehy on kiinnostunut asiasta.

Tutkinta mikkeliläisen palvelutalo Pietarinpirtin ympärillä laajenee. Tehostettua palveluasumista Mikkelin kaupungille tarjoavan Pietarinpirtin toimintaa syynää Itä-Suomen aluehallintoviraston (Avi) ja Valviran lisäksi nyt myös ammattiliitto Tehy.

Selvitysvyyhti sai alkunsa kahden Pietarinpirtin työntekijän tehtyä viime elokuun lopussa niin sanotun huoli-ilmoituksen palvelutalon toiminnasta.
Huoli-ilmoituksen tekeminen perustuu lakiin, ja sen voi tehdä kunnan sosiaalitoimeen, mikäli ikäihmisen hyvinvointi huolettaa jollakin tavoin.
Työntekijät raportoivat muun muassa asukkaiden katoamisista palvelutalon puutteellisen kulunvalvonnan vuoksi.
— Ilmoitus tehtiin ikäihmisten toistuvista ja useista karkaamisista. Katsoimme vanhusten turvallisuuden olevan vakavasti uhattuna, kertoo sittemmin Pietarinpirtistä irtisanottu sairaanhoitaja Tiina Väisänen.
Väisänen epäilee, että hänen irtisanomisensa liittyy juuri huoli-ilmoituksen tekemiseen ja sitä seuranneeseen tarkastuskäyntiin.
Sittemmin irtisanoutunut sairaanhoitaja Karoliina Harju sanoo, ettei Mikkelin kaupungilla ollut mitään tietoa palvelutalon asukkaiden useista karkaamis-
tapauksista.
— Yritimme puuttua epäkohtiin tuloksetta talon sisällä ennen kuin teimme huoli-ilmoituksen, Harju sanoo.
Avi on tehnyt Pietarinpirttiin syksyn aikana kaksi tarkastuskäyntiä syys- ja lokakuussa, joista jälkimmäisen tarkastuskertomus ei ole vielä valmistunut. Ensimmäisen tarkastuskertomuksen mukaan epäkohtia on ollut ainakin asiakasturvallisuudessa.
Avin ylitarkastaja Sirkka Koponen kertoo, että ilmoitukset ovat tulleet Mikkelin kaupungin ja Pietarinpirtin työntekijöiden kautta.
— Kaikkiaan vireillä olevia asioita on neljä, Koponen sanoo.
Koposen mukaan Pietarinpirtin kohdalla on selvitelty myös henkilökuntamitoitusta ja henkilökunnan ammatillisuutta.

Tarkastuskertomuksen mukaan esimerkiksi asukkaiden poistumishälyttimistä ei ole aina tullut hälytyksiä. Valvontakäynnillä ei saatu selville, kuinka monta karkaamista tai muistisairaan poistumista yksikössä on tapahtunut.
Sairaanhoitajilta saadun tiedon mukaan Mikkelin kaupungin ohjaus- ja valvontakäynnillä Pietarinpirtissä kaupungin edustajille annettiin tiedoksi yli 15 yksittäistä potilaan karkaamistapausta. Osa karkaamisista tapahtui hoitajien mukaan talviaikaan.
Sairaanhoitajien mukaan kaupungin edustajien käynnin jälkeenkin karkaamisia tapahtui yli kymmenen kertaa, kunnes palvelutalon lukitus ja kulunvalvonta saatiin kuntoon.
Ulko-oviin saatiin asianmukainen kulunvalvonta Avin ensimmäisen, 26. syyskuuta tekemän tarkastuskäynnin jälkeen.Palvelutalon toimintaa tutkitaan
Vanhusten tehostettua palveluasumista Mikkelissä tarjoava Pietarinpirtti on viranomaisten tarkastelun kohteena.
Palvelutalon toiminnasta on tehty ilmoituksia ainakin lääkevirheiden ja puutteellisen kulunvalvonnan vuoksi.
Itä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt poliisille palvelutaloon liittyvän rikosilmoituksen työturvallisuuslain rikkomisesta.
Myös ammattiliitto Tehyllä on Pietarinpirttiä koskevia asioita selvitettävänä.

Mikko Kääriäinen, Lasse Laitinen

Elina Keskitalo