Sunnuntaihiihtelijä sai sakot — Repovedelle aikonut päätyi keskelle puolustusvoimien ammuntoja

Puolustusvoimat muistuttaa alueen olevan vaarallinen ja liikkumisen aina luvanvaraista.

Lukas Pearsall

Pahkajärvellä ammutaan kovilla lähes säännöllisesti, muistutetaan maavoimista.

Pahkajärven ampuma-alueelle hiihtäneelle on määrätty 400 euron sakko.

Maavoimat tiedottaa Salpausselän syyttäjänviraston antamasta rangaistuksesta ja samalla varoittaa vaarasta.

Sakkoperuste on julkisrauhan rikkominen.

Alueelle mennyt henkilö oli viime helmikuun lopulla pysäköinyt autonsa Repoveden kansallispuistossa Puolustusvoimien alueen rajalle, Pahkajärven puomille, ja lähtenyt hiihtämään ampuma-alueelle.

Vaara-alueella oli käynnissä ammunnat, jotka jouduttiin keskeyttämään, kun havaittiin henkilön liikkuvan alueella.

Pahkajärven ampuma- ja harjoitusalue Vekaranjärvellä on tarkoitettu yksinomaan ampuma- ja harjoituskäyttöön.

Puolustusvoimat kertoo tehostaneensa valvontaa alueella.

Jokainen tapaus on liikaa

Karjalan prikaatin esikuntapäällikkö, eversti Jarmo Vähätiitto ei ota kantaa kysymykseen, oliko kyseessä tarkoituksellinen teko, vai oliko hiihtäjä vahingossa eksynyt väärään paikkaan.

— Meidän tehtävämmehän on valvoa sitä aluetta ja huolehtia siitä, että harjoitusjoukkojemme palvelusturvallisuus säilyy, ja toisaalta siitä, että kukaan ei vahingoitu tullessaan tänne.

Vastaavaa ei Vähätiiton mukaan tapahdu kovin usein. Jokainen tapaus on kuitenkin liikaa, koska Pahkajärven ampuma-alue on niin tiheästi käytetty.
Vähätiiton mukaan Pahkajärven alue on merkitty, ja myös Repoveden kansallispuiston alueella opastaulut kertovat, missä alueiden rajat kulkevat.

— Sen lisäksi järjestämme infotilaisuuksia kesäasukkaille ja alueella eläville ihmisille, ja tiedotamme myös omilla nettisivuillamme. Yritämme kaikilla tavoilla infota, mikä on meidän alueemme raja, ja mitä se raja tarkoittaa.

Liikkuminen on hengenvaarallista

Alueella liikkuminen on luvanvaraista. Puolustusvoimat korostaa liikkumisen olevan ehdottoman vaarallista kaikissa olosuhteissa. Alue sisältää räjähtämättömiä ammuksia, ja kovapanosammunnat voivat aiheuttaa vaarallisia tilanteita luvatta alueella liikkuville.

— Jos on ammunnan vaara-alueella, ja ammus tulee kohti, jokainen voi päätellä että siinä on kyseessä hengenvaara, Vähätiitto toteaa.

Pahkajärven ampuma-alue sijaitsee Kouvolan kaupungin ja Mäntyharjun kunnan alueilla. Alueen pinta-ala on noin 8 100 hehtaaria.

Ampuma-aluetta käytetään asevelvollisten koulutukseen sisältyviin kovapanosammuntoihin ja räjäytysharjoituksiin sekä muuhun harjoitustoimintaan.
Puolustusvoimat käyttää ampuma-aluetta noin 250 vuorokautta vuodessa.

Pääkäyttäjä on Karjalan prikaati, jonka lisäksi aluetta käyttävät muun muassa Reserviupseerikoulu ja Utin jääkärirykmentti.

Uutista täydennetty kello 15.25: Lisätty Jarmo Vähätiiton kommentit.