Nuoret vaativat toimia ilmastonmuutosta vastaan — "Suomella ei ole mitään tekosyytä olla kamppailematta"

Teemu Silvan

Sara Nyman toimii Nuorten Agenda 2030 -ryhmän edustajana tänään Päämajasymposiumissa.
Sara Nyman toimii Nuorten Agenda 2030 -ryhmän edustajana tänään Päämajasymposiumissa.

Sara Nyman Nuorten Agenda2030 -ryhmästä kertoo nuorten kokevan, että ilmastonmuutoksen kanssa ei voi enää odotella. Nyman on toinen Päämajasymposiumin nuorista puhujista. Myös mikkeliläinen Edvin Ehrnroot pitää puheenvuoron tapahtumassa.

— Ainakin Nuorten Agendassa kaikkia yhdistää tunne siitä, että toivoa ei ole vielä menetetty, mutta on toimittava nyt. Jos odotamme esimerkiksi vielä yhdenkin hallituskauden, osa keinoista ilmastonmuutosta vastaan ei ole enää käytettävissämme, Nyman kertoo.

— Suomella ei ole mitään tekosyytä olla kamppailematta ilmastonmuutosta vastaan, sillä enää ei ole aikaa odotella jonkun muun toimivan ensin.

Nuorten Agenda2030 on vuonna 2017 perustettu ryhmä, jonka tarkoitus on lisätä nuorten osallistumista kestävän kehityksen kansalliseen suunnitteluun.

Toivoa ei ole vielä menetetty, mutta on toimittava nyt. — Sara Nyman

Ryhmä toimii Suomen pääministerin johtaman kestävän kehityksen toimikunnan alaisuudessa. Ilmastoaiheet ovat olleet tänä keväänä vahvasti esillä Agendassa.

— Keväällä järjestettyyn ilmastokokoukseen osallistui lähes 500 nuorta. Meihin otettiin yhteyttä Päämajasymposiumista, kun pidimme toimikunnan kokouksessa puheenvuoron liittyen nuorten ilmastoaktiivisuuteen.

Puheenvuorollaan Nyman aikoo tuoda esiin, kuinka nuoret ovat nostaneet ilmastokysymykset tapetille. Pöytyäläisen Nymanin mielestä ilmastokeskustelussa ei oteta myönteisiä puolia tarpeeksi huomioon.

— Ilmasto on nuorten tulevaisuuden kannalta tärkeää. Tahdomme, että voimme osallistua politiikkaan ja viestimme otetaan vastaan, Nyman selventää.

— Keskustelussa tuodaan lisäksi harvoin ilmi, että esimerkiksi kasvissyönti lisää ihmisten terveyttä, ja kotimaanmatkailu lisää alueiden elinvoimaa.