Piparkakkumania tulee — Piret Veigel ryhtyy kerran vuodessa piparkakkutaiteilijaksi

Piparkoogimaania eli Piparkakkumania on vuosittainen taidenäyttely Viron pääkaupungissa Tallinnassa, joka kerää yhteen lähes sata piparkakkutaiteilijaa.

Mari Koukkula

Tallinnan Piparkoogimaania-tapahtumassa 9.12.2016—4.1.2017 teema on metsä, kertoo Piret Veigel.

Tallinnasta kotoisin oleva Piret Veigel on osallistunut tyttärensä kanssa Piparkakkumania-tapahtumaan kotikaupungissaan jo kuutena vuonna. Mikkeliin Veigel tuli kertomaan tapahtumasta, koska hänen paras ystävänsä ja tyttärensä kummi on mikkeliläinen.
— OIen kerran kerran vuodessa piparkakkutaiteilija, muulloin toimittaja ja kustantaja.

Vuosittain vaihtuvaa teemaa varten jokainen taiteilija saa käyttää viisi kiloa taikinaa. Kyseessä ei ole kilpailu, mutta kävijät saavat äänestää suosikkiaan.

Kolme vuotta sitten aiheena oli taidehistoria. Silloin Veigel päätti tehdä pienoismallin Antoni Gaudín Sagrada Família -kirkosta.

Vaikka alkuperäistä Sagrada Famíliaa rakennetaan Barcelonassa vieläkin, Veigel sai omansa valmiiksi ja sijoittui yleisöäänissä kolmanneksi.

Entä mitä tapahtuu taideteoksille tammikuussa, kun Piparkakkumania loppuu? Se jääköön taiteilijoiden salaisuudeksi. Tärkeintä on, että joka vuosi syntyy uusia teoksia uusilla ideoilla.

Piparkakkumaniaan osallistuu Tallinnassa vuosittain noin sata taiteilijaa. Viime vuonna näyttelyllä oli 18 000 kävijää. Tapahtuman Facebook-sivut löytyvät tästä linkistä.

Mikko Kääriäinen

Mikko Kääriäinen

Uusimmat uutiset