Kelkkailukielto suojelee kuutteja Puumalassa - Pistohiekan tulevat turistit kasvattaisivat liikennettä liikaa

Puumalan Lietvedellä sijaitsevalle alueelle valmistellaan moottorikelkkailukieltoa norpan pesimärauhan turvaamiseksi.

Timo Seppäläinen

Suojelun tavoite on nostaa saimaannorpan kanta 400 yksilöön vuoteen 2025 mennessä. Metsähallitus arvioi viime vuonna norppien määräksi 380.
Suojelun tavoite on nostaa saimaannorpan kanta 400 yksilöön vuoteen 2025 mennessä. Metsähallitus arvioi viime vuonna norppien määräksi 380.

Puumalan Lietvedellä sijaitsevalle alueelle valmistellaan moottorikelkkailukieltoa norpan pesimärauhan turvaamiseksi. Etelä-Savon ely-keskus julkaisi kieltoesitystä koskevan kuulutuksen keskiviikkona.
Moottorikäyttöisten ajoneuvojen käyttö halutaan kieltää Pistohiekan kohdalla kapealla kaistaleella sekä lisäksi kahdella rajatulla alueella Lietveden pohjoisosissa. Kieltoaika kestää tammikuun alusta huhtikuun loppuun.
— Nimenomaan talviaikainen jäällä liikkuminen aiheuttaa pesimäaikana eniten häiriötä, kertoo ely-keskuksen maankäyttöasiantuntija Sirpa Peltonen.
Kesäistä veneellä liikkumista ei ole tarpeen rajoittaa, sillä kesällä norppa ei vastaavalla tavalla häiriinny.

Kieltoesitys liittyy Pistohiekan ranta-asemakaavaehdotukseen. Alueelle suunnitellaan kaikkiaan 20 000 kerrosneliömetrin laajuista loma-asuntorakentamista.
Viranomaisten arvion mukaan lomakeskuksen myötä moottorikelkkaliikenne lisääntyy niin paljon, että rajoittamattomana se toisi liikaa häiriötä norpan pesimäalueella.
Peltosen mukaan Pistohiekka on norpan elinaluetta ajatellen sikäli kimurantti paikka, että rannasta liikenteeseen lähtevä kelkkailija päätyy lähes väistämättä norpan pesimäalueelle.
— Suora lähtö kaava-alueelta jäälle moottoriajoneuvoilla pitää saada rajattua pois.

Vielä tärkeämpää on rauhoittaa itse pesimäalueet talviselta kelkkaliikenteeltä.
— Kuten kuka tahansa, myös norppa on lisääntymis- ja pesimäaikaan herkimmillään.
Jos emo joutuu melun häiritsemäksi imettäessään kuuttia, se keskeyttää imetyksen ja pakenee veteen. Vaarana on, että kuutti kylmettyy, jos emo viipyy kauan poissa pesästä.
— Jos tällaisia häiriöitä tulee toistuvasti, ne vaarantavat kuutin selviämisen.

Kaikilla, joita suunniteltu kielto koskee, on mahdollisuus kertoa asiasta mielipiteensä. Etelä-Savon ely-keskukselle osoitetut muistutukset on toimitettava Puumalan kunnanhallitukselle.
Ely-keskus on pyytänyt asiasta lausunnot vesialueen omistajilta eli viideltä osakaskunnalta.
— Osakaskunnat varmasti suhtautuvat tähän kriittisesti, pääasiassa talviaikaisen kalastuksen vuoksi, Peltonen ennakoi.
Saarimökille kulkemista moottorikelkalla tai autolla kielto ei estä.
Peltonen tähdentää myös, että kiellolla rajatun alueen keskelle ja sivuille jää väylät, joiden kautta pääsee edelleen kulkemaan pesimäalueen ohi.

Etelä-Savossa myös Rantasalmen Porosalmessa talvinen moottoriliikenne on kielletty vesialueella norpan suojelemiseksi. Rajoitus on asetettu Linnansaaren kansallispuiston ja Porosalmen välille, jossa sijaitsee Järvisydämen matkailukeskus.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.